Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Alváskultúra

2017. Június 22. 12:16, csütörtök

A szállodai ágyak titka

A szállodai ágyak titka

Nem kell messzire mennünk, hogy jót aludjunk egy kiváló szállodában. Miért menjünk messze otthonról, ha aludni szeretnénk?

Érdekes gondolatok, érdekes vélemények szállodákról, alváskultúráról, szokásainkról.

De miért jobb máshol aludni? Nézzük néhány gondolatot.

1. Mindenütt...de legjobb otthon


Gyorsan az elején szögezzük le, sokan vannak, akik nem tudnak jót aludni, kipihenten ébredni egy szállodában, még többhetes nyaralás alkalmával sem.
Erre nincs más magyarázatunk, mint az ismert mondás : Mindenütt jó, de legjobb otthon.

A szakmai válasz erre az, hogy saját hálószobánkat, alvótereinket folyamatosan átalakítjuk, dédelgetjük, szépítgetjük mindaddig, amíg igazán minket nem tükröz. Erre pénzt és időt kell áldozni ugyan, de az eredmény mindenek feletti.

2. Nem a csillag teszi


Megfigyelhető az utóbbi évtizedben, hogy minden szállást biztosító kiemelten ügyel arra, hogy a hozzá érkező vendégek, ha egy éjszakára is, a legjobb, legpihentetőbb alvásban részesüljön. Ehhez szaküzleteket látogatnak, blogokat olvasnak, tapasztalatokat hallgatnak meg és jó esetben haladnak a korral, ami bizony az alváskultúrában is elsődleges.
A tény az, hogy nem csak a 4, vagy 5 csillagos szállodákban találkozhatunk kiváló fekhellyel, jól átgondolt hálószobai környezettel.
A minőségi szálloda persze nem csak a matracon, vagy ágyon múlik, de személyes szempontjaim alapján mindenképp az első helyek egyikén szerepel a minőségi alvási lehetőség.

3. A Hilton-érzés


Elemezni mindenképp érdemes, mitől jobb egy 5 csillagos szálloda, 5 csillagos lakosztálya - legalábbis alvási szempontból. Megéri-e a felárat? Tanulhatunk-e valami fontosat, amit otthon is elkészíthetünk?

Természetesen igen a válasz mindkettőre. Mindig van az az érzés, ami számunkra új, különleges és életvitelünk szempontjából előnyös.
A jellemző különbség a prémium szállodai ágyak, matracok tekintetében a magasságuk, rugalmasságuk és, hogy lényegében puha érzést biztosítanak.

Nekem a kemény matrac a jobb! - Mondják azok, akik így szocializálódtak. Szakítsunk egy rövid ideig a hagyományokkal és nézzük a valós különbségeket szakmai szemmel.

a matracmagasság elsődleges jellemzője az elit kategóriának
a magas matracok rugós, extra erős alátámasztással készülnek
a prémium szállodai matracokat ellátják egy vastag, sokrétegű felső kényelmi résszel (olyan mint a fedőmatrac, de közel sem az!)
gyakori, hogy az ágy és a matrac azonos kárpitozást kap és észre sem vesszük, min alszunk éppen
ezek a matracok nagyon nehezek, ami miatt az ágyak is kiemelkedően jó minőségűek kell legyenek
a prémium szállodai matracokat boxspring ágyakra helyezik (önálló belső rugózattal rendelkező ágytestek, keret nélkül)
jellemzőjük, hogy nagyon puha érzést biztosítanak, de fekvő pozícióban ezt nem érezzük hátránynak
extra terhelést is elviselnek
a fiatalos életvitelt is bírják, sőt :)
a tisztíthatóságuk tekintetében világelsők - gőzzel is tisztíthatók
felépítésük általában 10-20 réteget is tartalmaz

Akik megtehetik, feltétlenül próbáljanak ilyen jellegű matracokat. A mai piaci viszonyok alapján nem ezek a matracok a legdrágábbak! Érdemes kifejezetten magas felépítésű, rugós szállodai matracokat keresni és próbálni, próbálni, próbálni.


4. A skandináv vonal is tökéletes


Azok számára, akik az alacsony matracban "hisznek", vagy egyszerűen nem szeretnek magas fekhelyen aludni, általában a skandináv alváskultúrában előtérbe került ágyrácsos alátámasztást igénylő habmatracok a legjobbak.

De! Ezek az ágybetétek a felépítésüket tekintve nagyon válogatják a párjukat, nem mondhatók univerzálisnak.

Az alacsony habmatracok sajnos nem a legjobbak, kivéve, ha rendszeresen (kb évente!) cserélik őket a szálloda tulajdonosai. Sajnos az árverseny miatt a mai habmatracok alapanyagának minősége jelentősen visszaesett. Elődeik akár 3-5x annyi ideig használhatók voltak, mint a ma kaphatók.
Ez lehet egy fontos szempont, ha pihenni megyünk. Egyszerűen nézzük meg a fotókat. Látni fogjuk a matrac magasságot és az ágy jellegét.

5. A rendszer, ami mindent visz


És itt nem egy ágy+matrac+éjjeliszkernéy kombinációról beszélünk. A teljes szoba, lakosztály életviteli egészéről.


Az alváskultúra nem arról szól, hogy min jó aludni, hanem arról, hogy több órán keresztül tud-e regenerálódni a szervezetünk. Beleértve a megfelelő színeket, melyek boldogságot és nyugalmat kölcsönöznek, a kiváló klimatizálást és oxigénellátást, ami nem engedi kiszáradni az orrunkat, szánkat.
Fontos, hogy az ágynemű és a mosható matracvédő a lepedőnk alatt kiváló nedvességtartó hatással bírjon - segítségével még nyáron is izzadásmentesen takarózhatunk be. Az ágy ugye recsegés-mentes kell legyen? :) Naná!
A fejvég szerepe nem egyszerűen a dekoráció, vagy a szoba szélességének imitálása. Leginkább védelmi szerepet, körülöttünk a csendességet megtartani képes funkcióját emelném ki.
A fejvég kiválóan alkalmas kell legyen a párnák megtartására akkor is, ha olvasunk, akkor is, ha alszunk. Szövete nem "hangos", nem "csörög" belül.
A matrac egy ilyen fekhelyen pontosan olyan magas, ami számunkra megfelelő, ha reggel "leszállunk" az ágyról és nem "felállunk" onnan - hiszen utóbbi nem a legkellemesebb érzés. Matracunk, ha ülünk rajta, oldalával és szegésével segít megtartani combunkat.

... és sorolhatnánk az érveket.

Aki igazi, szállodai kényelmet szeretne otthonra, feltétlenül szakember tanácsát kérje ki. Ez nem kerül semmibe és a próbák során még pihenhetünk is egy keveset :)

Jó egészséget és jó pihenést!

Szerző: Álom Design matrac- és ágystúdió Győr
Web : www.yatsanmatrac.hu
Email : yatsangyor@gmail.com
Tel: +36303595181
Facebbok : facebook.com/alomdesignagystudio

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Január 16. 16:57, kedd | Alváskultúra

Ha fáj a háta, ez a matrac segíthet!

Talátunk egy kiváló matracot, ami különböző alvástípusok esetén is nagyon jól kiszolgál bennünket. Arra tervezték, hogy tökéletes alátámasztást biztosítson, kemény és puha legyen egyszerre

2017. December 04. 12:12, hétfő | Alváskultúra

Mi az a boxspring ágy? Az Álom Design válaszol.

A boxspring ágy, korunk legkifinomultabb ágy rendszere. Egy boxspring ágytest a matracok számára nyújt alátámasztást, kímélve annak terhelését.

2017. November 08. 14:11, szerda | Alváskultúra

A rugós matracok origója

A matracokról rengeteg véleményt és tesztet olvashatunk. Az internet korában már alapvető elvárás az érdeklődő számára, hogy előzetesen megfelelő tájékoztatást kapjon - szakemberektől.