Városlista
2024. április 24, szerda - György

Blog | Egy ingatlanos naplója

2019. Április 03. 07:39, szerda

Ez vár ránk a következő években a lakáspiacon! 7.rész

Ez vár ránk a következő években a lakáspiacon! 7.rész

Kinyílt a titok szelencéje!

Mik a legfontosabb változások az ingatlanpiacon? Vajon készülhetünk-e újra az ingatlanpiaci lufi durranására? Meddig fognak még emelkedni az árak?

Pukkan a lufi vagy stabil a röppálya?

Tarthatunk-e újra az ingatlanpiaci lufi durranásától? A tavalyi év harmadik negyedévében 23,5 százalékkal emelkedtek a budapesti lakásárak az egy évvel azelőttihez képest, míg a városokban 17,3, a községekben mindössze 5 százalékkal mentek feljebb az árak. Az áremelkedés nem veti vissza az értékesítési időt, Budapesten a kisebb értékű ingatlanokat átlagosan 2 hónap alatt, a vidékieket 3 hónap alatt tudják eladni. A falusi CSOK, 2400 érintett településén kétharmadában 5 millió forint alatt van az átlagos lakásár, így ez egy jelentős támogatást jelent.

Kínálat

Az áfa szabály miatti bizonytalanság miatt korábban nem voltak 2020 utánra tervezett projektek, és bár mára az áfa szabály bizonytalansága eltűnt, egyelőre nem jelentettek be annyi építkezést a 2020-as időszakra, mint az idei évre, így ez az időszak várhatóan alacsonyabb számokat fog jelenteni.A növekvő kínálat nem tud azonban lépést tartani a kereslettel, folyamatosan csökken a budapesti, vidéki városokban, a szabadon elérhető új lakások száma.

Hitelezés

A hitelből finanszírozott tranzakciók aránya 50 százalék alatti, vagyis még mindig magas a készpénzes vevők aránya. Emellett viszont a lakáshitelek száma folyamatosan emelkedik és ezzel párhuzamosan a fixált kamatozású hitelek aránya is jelentősen nőtt a változókkal szemben. Az adásvételekhez viszonyított hitelfelvételi hajlandóság pedig azokon a területeken magasabb, ahol 2013 és 2018 között magasabb áremelkedés ment végbe, és a fajlagos árak is magasabbak, ami alapvetően nem mondható meglepőnek. Bár az emelkedő lakásárak mellett a hitelezés kevésbé kockázatos, azokon a területeken, ahol az elmúlt 5 év során több mint duplájára emelkedtek a lakásárak a maximális, 80 százalékos hitelfedezeti mutató már kockázatos lehet. A lakás hitelállomány alakulásában azonban van még potenciál Magyarországban, ugyanis nálunk az európai átlaghoz képest még mindig jelentősen alacsonyabb ez a szám.

Mit vár a piac? Lakás áfa, hitelezés, munkaerőhiány, minőség területén.

További áremelkedést várnak a jövőben az ingatlanpiactól, valamint a kínálat jelentős visszaesését. Az áfa kérdést említve, a lakáspiac visszaesését jelentheti. 2018 harmadik negyedévében már elkezdett csökkenni a kiadott építési engedélyek száma, mindeközben erős a felszívás, ami azt eredményezi, hogy el fognak fogyni az új építésű lakások. Hozzátette azt is, hogy vevői oldalról most nincs finanszírozási probléma.

2022-23-ra 40-50százalékkal fogja megdrágítani a lakások árát, a mostani szinthez képest.

A finanszírozási oldalt megvizsgálva, azt látni, hogy a kisebb fejlesztők kezdenek eltűnni, a nagyok maradnak a piacon, ami stabilitást ad és minőségi garanciát nyújthat a vevőknek. Banki oldalról sem látják, hogy csökkennének a kivitelezési költségek, a visszaállított áfa után, illetve a kínálat csökkenésével árfelhajtó hatást lehet várni, de hogy pontosan meddig mennek felfelé, azt nehéz lenne megmondani.

A munkaerőhiány kapcsán nem látni, hogy az építőipari árak csökkennének.

Az áfa jogszabályi változása eloszlatta a viharfelhőket, korábban nagyon kockázatos helyzetekbe kerülhettek volna a vásárlók a közelgő határidő miatt, most ennek a kockázata a kitolt 2023-as időponttal jelentősen csökkent. "A szabályozási rész, úgy gondolom nagyon sokat fejlődött Magyarországon, sokkal jobb, a fogyasztókat védő kereteket állítottak fel, szemben azzal, mint például ami volt a válság előtti devizahiteleknél."

További információkért hívjon, írjon, hogy segítségére lehessek, ingatlan vásárlásnál, minden felmerülő kérdésben!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2019. Április 05. 06:25, péntek | Egy ingatlanos naplója

Használt lakásokra is felvehető lesz az ingyen 10 millió júliustól! 8.rész

A döntés megszületett!

2019. Április 02. 10:11, kedd | Egy ingatlanos naplója

Kiderült mennyi lakást vettek már idén a magyarok! 6.rész

Erőteljes vásárlási kedv a hazai ingatlanpiacon!

2019. Március 26. 18:57, kedd | Egy ingatlanos naplója

Vajon elszabadul a pokol a lakáshiteleknél? 5.rész

Kik a leginkább érintettek? Miért?