Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Alváskultúra

2017. Május 22. 11:28, hétfő

Derékfájás esténként? Itt a megoldás!

Derékfájás esténként? Itt a megoldás!

Mindennapi és hazánkban kifejezetten sok embert érintő probléma a derékfájás, hátfájás.
A problémát számos okból eredeztethetjük.

Cikkünk az esti pihenés előtti, jellegzetes problémára keresi a választ.

Már lefekvéskor kényelmetlen az ágy

Egy átlagos nap után, ha meg sem terheltük magunkat, érezhetjük, hogy a lefekvés kényelmetlen, fájdalommal jár. Sokunk egy elviselhető, inkább zsibbadó fájdalomról tudna említést tenni, amire saját maga is egy egyszerű, gyors megoldást kínál - a forgolódást.

Ezzel persz a probléma nem oldódik meg, de az érzett fájdalom mértéke csökkenthető.

A "helyezkedés" nem ördögtől való dolog. A természetben is megfigyelhetjük, hogy az állatok "keresik a helyüket", és naponta többször is, egyfajta rituáléval készülnek az alvásra.

Miért is várnánk el magunktól az azonnali, kényelmes pihenést?

Azért, mert mi emberek, képesek vagyunk megteremteni magunknak a legkényelmesebb, ránk szabott fekhelyet.

De nézzük a problémát kicsit közelebbről!


A délutáni, vagy esti lefekvéskor jelentkező zsibbadó érzés, ami mozgásra kényszerít minket, nem más, mint fájdalom és legtöbbször az izomzatban fellépő ellenerő kimerítő érzése.
Lassan alakul ki, sokáig elviselhető, vagy alig észrevehető formában jelentkezik.

A derekunk nem megfelelő alátámasztása a probléma forrása.

Képzeljünk el egy hidat, oldalnézetből. A híd jobb és bal oldalán (elején és végén) helyezkedik el a tartószerkezet. A híd közepén nincs pillér, vagy más jellegű alátámasztás. A tartószerkezet megfeszíti a hidat és megtartja.

Így múködik a testünk is, amikor egy elhasznált matracon, vagy kifeküdt ágyon fekszik, de csak a derék táján, azaz a matrac közepén "gödrösödött".
Izmaink megfeszülnek és megtartják derekunkat, mint a híd esetében.
Ez az izomzatot erősen terheli, mindaddig, amíg el nem alszunk. Ekkor pont az ellenkezője történik. Izmaink elernyednek, engedik derekunkat süllyedni. A deréktámasz nélküli alváskor az izmaink megnyúlnak. Túlságosan is, ami a másnapi regeneráció során újabb fájdalmat idéznek elő.

És így megy ez, napról-napra, hónapról-hónapra. Amíg el nem érünk a fenti problémához : már a lefekvés sem kényelmes.


A megoldás

A fentiekből következik, hogy mindössze az alátámasztás hiányát kell korrigálnunk, ami nem könnyű feladat, de nem megoldhatatlan.

Itt fontos megjegyezünk, hogy nincs olyan, hogy "jó matrac", vagy "jó ágy". Csak olyan létezik, hogy "számomra kényelmes".


A "megfelelő alátámasztás" mindenkinél kapható - legalábbis az általunk megkérdezet szaküzletek szerint. Kiváló matracokat és hozzá nagyon jó minőségű ágyat, kiegészítőket olyan szaküzletekben keressünk, ahol kipróbálhatjuk mind a rugós, mind a hab matracokat. Lehetőséget biztosítanak a hosszabb idejű próbára, többféle párnával is.

Szintén jó ismérve a szaküzletnek, ha rendelkezik csere, vagy kényelmi garanciával - hiszen mi is tévedhetünk a vásárláskor.

Lehetőségünk szerint kerüljük azokat az üzleteket, ahol a matracokat csak csomagolt állapotban próbálhatjuk ki, vagy nincs elegendő szabad tér a pihenésre. Feszélyezve nem lehet megfelelő következtetéseket levonni.

A "majd megoldjuk" és "lehet keményebb, vagy puhább is" szakikat is kerüljük. Egy jól megtervezett matrac számára kifejezetten hátrányos, ha változtatunk rajta. Akár fedőmatraccal, vagy keményebb réteg beépítésével próbálja a "szaki" elmagyarázni, hogy ettől majd keményebb vagy lágyabb lesz a matracunk.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Január 16. 16:57, kedd | Alváskultúra

Ha fáj a háta, ez a matrac segíthet!

Talátunk egy kiváló matracot, ami különböző alvástípusok esetén is nagyon jól kiszolgál bennünket. Arra tervezték, hogy tökéletes alátámasztást biztosítson, kemény és puha legyen egyszerre

2017. December 04. 12:12, hétfő | Alváskultúra

Mi az a boxspring ágy? Az Álom Design válaszol.

A boxspring ágy, korunk legkifinomultabb ágy rendszere. Egy boxspring ágytest a matracok számára nyújt alátámasztást, kímélve annak terhelését.

2017. November 08. 14:11, szerda | Alváskultúra

A rugós matracok origója

A matracokról rengeteg véleményt és tesztet olvashatunk. Az internet korában már alapvető elvárás az érdeklődő számára, hogy előzetesen megfelelő tájékoztatást kapjon - szakemberektől.