Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2018. Március 30. 19:19, péntek

Húsvéti jó tanácsok

Húsvéti jó tanácsok

Az ünnepek egyik természetes kísérő jelenségével, a bőséges étkezéssel már több korábbi bejegyzésemben is foglalkoztam. Ünnepek környékén nagy a csábítás és könnyen úgy érezheted, hogy az ünnepi alkalom, mint például most a Húsvét, felmentést ad a mértékletesség alól. Kétségtelen, hogy a hétköznapitól eltérő, különlegesebb étkezés emeli az ünnep fényét, de ez nem jelenti azt, hogy túlzásokba kell esnünk. Ha nem szeretnéd a karácsonyhoz hasonlóan a húsvétot is jelentős súlytöbblettel zárni, nem árt odafigyelni az ünnepek alatt is a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Hagyományos húsvéti ételeink táplálkozás szempontjából (energiatartalom, tápanyagtartalom, stb.) nem lógnak ki a sorból, erről az egy évvel ezelőtti húsvéti blog bejegyzésemben részletesen írtam.
Nem kell semmit kerülni, de légy mértékletes!
Vendégségben vagy éppen locsolkodáskor nem kötelező végigenned mindenhol az összes fogást és a süteményből is elég lesz egy-egy szelet. Ha te vagy a vendéglátó, vagy akit locsolnak, akkor pedig nem muszáj minden vendégeddel együtt enned.
Ugyanez vonatkozik az alkoholos italokra is, amelyek fogyasztása ünnepek alkalmával igencsak megnőhet. Azon kívül, hogy kellemetlen „másnapi” tünetekre számíthatsz, érdemes azt is figyelembe venni, hogy az alkoholos italoknak igen jelentős az energiatartalma.

A legfontosabb szabály, hogy nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek, és a lakomák utáni séta nem csak a fej kiszellőztetése céljából lesz hasznos.

(Ha mégis összejön egy kis ledolgozandó súlyfelesleg, akkor megtalálsz a honlapomon vagy a facebook-on.)

Telefonszám: +36 20 208 53 67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter, táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?