Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Alváskultúra

2017. Április 21. 13:41, péntek

Milyen a jó matrac 3. rész - a hálószoba

Milyen a jó matrac 3. rész - a hálószoba

Mai posztunkban a hálószoba, mint környezet kerül előtérbe.
Milyen a jó hálószoba? Ágyrácsot vegyek? Hogyan alszom?...

Hálószoba, mint környezet

Mai posztunkban a hálószoba, mint környezet kerül előtérbe.


A jó matrac egységet, rendszert alkot a környezetével, felhasználva azt, testünk számára pihenést és regenerálódást biztosít.

Olvasóink, főleg akik az első cikktől velünk tartanak kétkedve fogadhatják a tényt, hogy nem különböztettünk meg válaszainkban drágább és olcsóbb termékeket. Mert ugye elvárás lenne részünkről is, hogy a drágább az jobb.

Ne szaladjunk előre, nézzük a mai témát!


A jó matrac elengedhetetlen része az, amire és ahova helyezzük. A jó matrac, jó ágyat, jó hálószobát igényel.

Milyen a jó hálószoba?

A számunkra legjobb hálószoba, ha pontosítani szeretnék.
Egyénenként változó. Az igényeket az alvási szokások, vallási és múltbeli tapasztalatok, sérülések, genetikai testfelépítés, aktív és passzív életvitel és számos egyéb tényező is befolyásolják.

Általánosságban elmondható, hogy a jó alváshoz hálószobánkban 19-21 Celsius fok körüli hőmérséklet (esetenként 21-23), sötét, elalvás előtt közvetlenül hangulatvilágítás, minimális zaj, majd csend szükséges.
A hőmérséklet szabályozása nem kis feladat. Hazánkban még luxusnak számít egy egész éjen át üzemelő, zajtalan légkondicionálás, vagy szellőztető rendszer, ezért megjegyzésként annyit, hogy törekedni kell a stabil hőmérsékleti viszonyokra.


A zavaró fények, éles fénypontok kifejezetten rossz alvási körülményeket alkotnak, hiszen elalvás előtt ezekre fókuszál a szem, nem engedve pihenni testünket. Ezek megszüntetésére a jól bevált időkapcsolós elektromos aljzat, vagy elegáns módon egy egyszerű terítő is megoldást jelenthet.

Ha lehet, és erősen javallott, hogy minden működő mobiltelefont, bluetooth eszközt és hasonló "okos kütyüt" tegyünk messze magunktól. Ezek elektromos rezgései semmiképp nem tesznek jót, főleg, ha alváshoz készülődünk. A napi rutinban használt dolgok, beleértve ezeket a készülékek, lefoglalják gondolkodásunkat, nem tudunk felkészülni rutinszerűen az éjszakára.

Hogyan és min aludjak?
A jó matrac alapfeltétele, hogy jó ágytestre helyezzük.
Egy megfelelő ágytest stabil, nincsenek benne mozgó alkatrészek, mozgás közben nem reagál testtömegünkre.

A jó ágy alkalmazkodik a matrachoz. Megfelelő felülettel rendelkezik a matrac megtartásához, ami lehet ágyrács, stabil és vízszintes bútorlap, vagy a szállodákban régóta alkalmazott boxspring (rúgózattal ellátot) ágykeret.

Az ágyak közül kiemelendő a kárpitozott ágytest. Ennek fontos szerepe van a hálószobai környezetben, ahogyan minden kárpitos bútorzatnak. Ugyanis ezek a szövetek nagy mennyiségű zajt tartanak magukban, amely segítségével "nem halljuk a csendet".
Próbáljuk ki! Egy üres, kopogós, enyhén visszhangos szobában, vagy a fürdőszobában, teljes csendben szinte fülsüketítő a némaság. Ez annak köszönhető, hogy bár zaj marad a levegőben, hiszen mi magunk is zajt keltünk, ezek a falakról, tárgyakról még vissza is verődnek, felerősítve az eredeti alapzajt. Emellett a hallójárati hangok, a fül- és környékén haladó erek zajának állóhullámai is felismerhetők.
Egy megfelelő szőnyeg, kárpitozott bútorok, szinte teljesen magukban tartják a környezeti hanghatásokat, mindamellett, hogy az általunk észlelhető hangok közül alig hallunk valamit.

Ágyrácsot vegyek?

Az ágyrácsnak nagyon fontos szerep jut, ha matracunk magja nem rúgós szerkezetre épült. A hideghab matracok deréktámasztó képessége nagyban függ az életkorától, és az ágyrács ellenálló képességétől.


" itt megjegyezném, hogy a hideghab matracokhoz nem megfelelő az egyszerű, azonos méretű és keménységű elemekből álló rácsozat"

Amennyiben rúgós rendszerre épült matracról beszélünk, a legjobb, ha az ágykeretben egy erős, 150-180 kg súlyt vetemedés nélkül elviselő bútorlap kerül beépítésre. Ennél masszívabb megoldás csak az ún. poliuretán habbal töltött ágytest jelenti, ami még mindig rugalmas felületet biztosít az ágybetétnek, de teszi ezt akár 600 kg terhelhetőségig.

Térjünk vissza eredeti témánkhoz. Milyen a jó matrac? A hálószobai kérdések közül néhányat említettünk, de két tényezőt ki kell emelnünk. A hőmérséklet és az alvási szokás.

A hálószoba hőmérséklete nagyban befolyásolja a matracunkat.

Ha melegebb szobai környezetet szeretünk, a memória habos matracok és az ágyrácsra helyezett, alacsonyabb felépítésű hideghab matracok meglágyulnak, tartásuk a kényelmi zónában szinte eltűnik. Ettől izzadásra hajlamosabbá válunk, alvás közben a tartás nélküli fekvő pozíció miatt forgolódni kezdünk.
Hidegebb, hűvősebb levegő esetén a memória hab és bizonyos keverékű habmatracok ellentétes hatást érnek el. Testünk nem tudja felmelegíteni, vagy csak nagyon lassan a felületet. A nagyobb felülettel érintkező testrészeink, általában a váll, lapocka, hát vonala, sokkal lágyabb tartást kap, így fejünk, vagy nyakunk a vízszinttől lejjebb helyezkedik el, ami véráramlási problémákat, szédülést, köhögési ingert, álmatlanságot okozhat.

Az ideális hőmérsékleti körülményeket nézve, ezen problémák nem alakulnak ki!

Hűvösebb hálószobába latex kényelmi réteggel ellátott, rúgós rendszerű matracot ajánlanék.
Melegebb, 24 celsius fok feletti hőmérséklet esetén egy keményebb matracmagot, hideghab kényelmi réteggel, aminek a felső rétege lágyabb hideghabbal steppelt, vagy kis mennyiségben latexet tartalmaz.

Ideális hőmérséklet esetén bármely matrac típus megfelelő lehet.


Hogyan alszom?

Az alvási szokásoknak megfelelően is fontos, hogy jó irányban történjen a vásárlás. A jó matrac, hiába megfelelő számunkra az ár és a minőség, nem biztos, hogy megfelelő.

Hason alvóknak matrac?
Lehetséges. Kemény tartás, 7 zóna, ajánlott a rúgós rendszer. Kényelmi réteg lehet hideghab, hideghab és latex.
Hason alvóknak a puha, memória habos matrac nem ajánlott!

Oldalt fekvőknek jó matracot?
Természetesen lehetséges. Minden esetben zónásított matracot kell néznie. A váll környéki zóna puhább, lágyabb, míg a nyak környékén a matracunk megfelelően tart majd. Deréktájon masszív alátámasztás szükséges. Javasolt a bonnell rúgós szerkezet, vagy zónásított táskarúgós matrac. Előbbi azért, mert a rúgók összefűzéséből eredően a matrac széle is használható, ami egy oldalt fekvőnek kiemelten fontos, hiszen vagy a dereka, vagy a térde és könyöke mindig a matrac szélén helyezkedik el.

Sokat forgolódik az ágyban? Erre van-e matrac?
Nincs. Az általános alvási panaszokra nincs megoldás a matracok gyártóinál.

Ha sokat forgolódik, felébred, izzad, kényelmetlenül érzi magát az ágyban, elsősorban a hálószobát és az alvásához szükséges teljes rendszert kell felülvizsgálnia.

Jó matrac, jó ágy, jó környezet. Ez szükséges a jó alváshoz.

Következő fejezetünkben a mostaninál rövidebben, egyszerűbben válaszolunk hétköznapi kérdésekre és problémákra.

Ízelítő a kérdésekből:

- Nem tudok nyugodtan aludni, mert a férjem éjjelente forgolódik és felébredek. Mit tegyek?

- Éjjelente arra ébredek, hogy meg kell fordulnom. Nem fáj semmim, jól alszom, de nem ébredek kipihenten. Mi lehet a megoldás?

- Sportoló vagyok. A rendszeres edzéstől nagyon elfáradok. Kipihenten ébredek, de mégsem érzem magam fittnek. Mi lehet a baj?

A képi és szakmai anyagot a www.yatsanmatrac.hu üzemeltetője, az Álom Design biztosította.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Január 16. 16:57, kedd | Alváskultúra

Ha fáj a háta, ez a matrac segíthet!

Talátunk egy kiváló matracot, ami különböző alvástípusok esetén is nagyon jól kiszolgál bennünket. Arra tervezték, hogy tökéletes alátámasztást biztosítson, kemény és puha legyen egyszerre

2017. December 04. 12:12, hétfő | Alváskultúra

Mi az a boxspring ágy? Az Álom Design válaszol.

A boxspring ágy, korunk legkifinomultabb ágy rendszere. Egy boxspring ágytest a matracok számára nyújt alátámasztást, kímélve annak terhelését.

2017. November 08. 14:11, szerda | Alváskultúra

A rugós matracok origója

A matracokról rengeteg véleményt és tesztet olvashatunk. Az internet korában már alapvető elvárás az érdeklődő számára, hogy előzetesen megfelelő tájékoztatást kapjon - szakemberektől.