Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Blog | GyőrKult

2013. Június 12. 12:35, szerda

Robin Cook - Halálos kockázat

Robin Cook - Halálos kockázat

„Kim egyszer-egyszer megállt, kihúzott egy fiókot, fölnyitott egy dobozt, mindegyik telis-tele volt naplókkal, noteszekkel, dossziékkal, iratokkal, levelekkel, fényképekkel, könyvekkel, újságokkal, régi magazinokkal.”

„Kim egyszer-egyszer megállt, kihúzott egy fiókot, fölnyitott egy dobozt, mindegyik telis-tele volt naplókkal, noteszekkel, dossziékkal, iratokkal, levelekkel, fényképekkel, könyvekkel, újságokkal, régi magazinokkal.”

Zárójeles kezdésként, az idézeteket, betettem az ajánlók elejére is, mert unom, hogy nem látszik egészében, pedig mindig igyekszem megfogni a könyv egy-egy jelentősebb vonalát. Szóval nem hagyom vesznie a kedvcsinálás eme fegyverét. Gyakorlatilag a részlet részletét olvashatjátok fülszövegként, a teljes részlet pedig az ajánló elején van. Éljenek a kreatív megoldások. Zárójel bezárva
Szóval orvosos könyvvel gazdagodik virtuális könyvespolcunk, illetve egy orvosos thrillerrel, mert talán a horror szó annyira nem jellemző.
Na de miről is van szó?
Az egész a salemi boszorkányperekhez kötődik, mégpedig úgy, hogy a főhősnőnk, Kimberly Stewart ük-rokonát, Elizabeth Stewart felakasztják boszorkányság vádjával. A házát Kim örökli, aki a magánéleti problémái megoldása helyett a múlt kutatásába menekül. Segítségére van a jóképű dr. Edward Armstrong, akivel remekül kijönnek. Egészen addig, amíg egy új penészgomba fajt fel nem fedez, amivel azonnal kísérletezésbe kezd. A penészgomba kísértetesen hasonlít az aranyrozs mérgezés tüneteire, de ezt orvosunk néhány módosítással gyorsan letudja és tádám! kész is van egy új ideggyógyszer, ami meglepő hatékonysággal küszöböli ki a személyiség hátrányait. Elég csak egyet bevennie a félénk, visszahúzódó Edwardnak, hogy máris magabiztos emberré változzon.
De mind minden másnak, ennek is ára van.
Eközben Kimberly elszántan kutatja családja történetét, felújítja a házat, és minden megtesz, hogy megtalálja azt a bizonyos bizonyítékot, ami miatt Elizabethet felkötötték.
A házba költözik egy komplett kutatócsoport, akik időközben vállalat alapítottak az újonnan felfedezett szernek és magukon figyelik a hatását.
Talán mondanom se kell, hogy az eredmény ugyanolyan katasztrofális hatásokkal jár, mint szerencsétlen Elizabeth esetében.
Nos, nem lövöm le a poént, hogy mi történik a tudósokkal és mi az a bizonyíték. Pedig, higgyétek el, nagyon szeretném, de erőt veszek magamon és nem fogom elrontani a mókát.
Legyen elég annyi, hogy ilyet még a dr. House legdurvább részeiben se láttatok, csak hogy valami orvosos példát hozzak fel.
Ami miatt érdemes átrágni magatokat az a történelmi vázlat. Lebilincselőnek találtam, hogy így fel tudja festeni a boszorkányperek világát, és tulajdonképpen két világban is fogva tartja figyelmünket: a múltban és a jelenben is. Végül aztán a kettőt egyetlen zseniális, de veszélyes dologgal összekapcsolja, mi meg visszafojtott lélegzettel lessük, hogy ebből most mi lesz?
Ráadásul még erkölcsi tanulságot is leszűrhetünk az egészből, hogy a könnyebb út nem biztos, hogy jobb is.
Nincs különösebb kikötés hozzá, hogy mikor ajánlatos olvasni, de a vége felé egy viharos este igazán hangulatos hátteret ad.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Október 30. 11:16, szerda | GyőrKult

Neil Gaiman, Terry Pratchett: Elveszett próféciák

„Talán segít megérteni az emberi viselkedést, ha tisztázzuk, hogy a történelem legnagyobb diadalai és tragédiái nem annak köszönhetőek, hogy az ember alapjában jó, vagy alapjában rossz természetű, hanem annak

2013. Július 07. 14:08, vasárnap | GyőrKult

Robert Merle - Állati elmék

„U: Azt mondják, a delfinek nagyon barátságosak az emberhez: igaz ez, Fa? Maga szereti az embereket? Fa: Igen, nagyon. (Nyomatékosan megismétli:) Nagyon.

2013. Június 08. 17:53, szombat | GyőrKult

P. G. Wodehouse

„ - Ohó! – mondta lord Emsworth. – Há? Tea, mi? Tea? Igen. Tea. Pontosan. Tea, az ám. Pompás. Megjegyzéseiből arra lehetett következtetni, hogy a lord megtudta: itt a tea ideje, s ez örömöt szerzett neki.”