Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2017. Február 04. 15:42, szombat

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-14. rész: Egyszerű és összetett – a szénhidrátok

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-14. rész: Egyszerű és összetett – a szénhidrátok

A makrotápanyagok kívánatos aránya az egészséges táplálkozásban 50-55% szénhidrát, 25-30% zsír és 15-20% fehérje. Nem árt egy kicsit megismerni az egyes tápanyagokat és szerepüket a táplálkozásban.

Az ismerkedést – mindenféle túlzó tudományoskodás mellőzésével – kezdjük a szénhidráttal, amit egyes diétaguruk előszeretettel kiáltanak ki fekete báránynak. A probléma mindenféle vetületét vizsgálva ennek van is némi alapja, de mint minden más dologban, itt sem célszerű a túlzott általánosítás, hiszen a dolgok sohasem fekete-fehérek (kivéve a sakktáblát meg Vasarely remek képeit).

A szénhidrátok (így többes számban, hiszen sok fajta van belőlük) szénből, hidrogénből és oxigénből álló szerves vegyületek, amiket a fotoszintézis során a növények állítanak elő, és felépítésük alapján lehetnek egyszerűek és összetettek. Könnyen hozzáférhető energiával szolgálnak, ezek a szervezet egyik legfontosabb üzemanyagai.

Az egyszerű szénhidrátokat egyszerűen cukroknak hívjuk smiley_90x90 és egyik alapvető tulajdonságuk, hogy gyorsan felszívódnak a szervezetben, ezáltal gyorsan megemelik a vércukorszintet. Mindegyiknek van szép latin megnevezése is, de a beszédes magyar neveknél maradva (amelyek a „származásukra” is utalnak), ezek a szőlőcukor, gyümölcscukor, répacukor, nádcukor, tejcukor és malátacukor.

Az összetett szénhidrátok több szénhidrátegységből tevődnek össze és felszívódásuk lassú, mivel először fel kell, hogy bontsa őket a szervezet, sőt vannak olyanok is, amelyek egyenesen emészthetetlenek a szervezet számára. Emészthető fajtája a keményítő (gabonafélékben, burgonyában, szójában, hüvelyesekben, gesztenyében), nem emészthetők a rostok (cellulóz: korpákban, zöldségfélékben, pektin: gyümölcsökben).

  • A lassú felszívódás és vércukor-emelkedés érdekében célszerű hanyagolni az egyszerű cukrokat (ebből a szempontból igazuk van a szénhidrát ellenségeinek) és az összetett szénhidrátok fogyasztását érdemes preferálni.

Vannak az emberi testnek olyan sejtjei (központi idegrendszerben, csontvelőben, vesében, vérben), amelyeknek kizárólagos energiaforrása a glükóz, vagyis a szőlőcukor, amit (a lebontás révén) az összetett szénhidrátok bevitelével is biztosítani tudunk. Ennek ellenére élettani szempontból a szénhidrát elvileg nélkülözhető lenne, mert a szervezet a glükózt (némi munka árán) aminosavakból, tejsavból és glicerinből is elő tudja állítani. De (mert egy ilyen mondat után mindig jön egy „de”), ha az étrendből tartósan hiányzik a szénhidrát, az mégiscsak felettébb kellemetlen következményekkel fog járni (bonyolult biológiai összefüggések nélkül):

  • elindul a szöveti fehérjék fokozott lebontása,
  • felborul a só-víz háztartás egyensúlya,
  • romlik az állóképesség és a fizikai teljesítmény,
  • szédülés, fejfájás (extrém esetben ájulás), hasi görcsök, székrekedés jelentkezhet,
  • kialakulhat depresszió,

Ezek a szénhidrát hiányának a következményei, de ne felejtsük el, azzal, hogy az egyensúlyban levő táplálkozás felét kitevő szénhidrátot kizárjuk, helyette jelentősen meg fog növekedni a fehérje- és zsírbevitel, ami szintén következményekkel jár. (Erről majd a következő bejegyzésekben lesz szó.)

Természetesen nem csak a szénhidrát megvonása, de túlzott bevitele is gondokat fog okozni. A szervezet ugyanis az “üzemanyagként” fel nem használt szénhidrátokat átalakítja zsírrá és azt a zsírszövetben fogja raktározni.

Köznyelven ez annyit jelent, hogy hízni fogunk, mint a
és mi is ilyen szép nagy csodálkozó szemekkel bámulunk majd a mérlegre, mint ez a malacka.

Telefonszám: 06/20-208-53-67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?