Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2016. Október 08. 07:23, szombat

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-2. rész: Életmódváltás

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-2. rész: Életmódváltás

Ha túlsúlyunktól meg akarunk szabadulni, akkor a jó irányt életmódváltásnak hívják.

Nem mondom, hogy errefelé lesz a legsimább talaj a lábunk alatt, ezért ehhez kortól, nemtől, haj- és szemszíntől, meg még a csuda tudja miféle szempontoktól függően megfelelően erős motivációval kell rendelkeznünk. Ezek eléggé különbözőek lehetnek, pl. meg akarom hódítani a szomszéd utcában lakó bomba csajt / szuper pasit, vagy éppen zihálás nélkül szeretnék feljutni a negyedik emeletre. A saját hiúságunk is lehet megfelelő motiváló erő, a lényeg, hogy legyen valami célunk, az sokat segít.

Az életmódváltás összetett dolog, annál többet jelent, mint, hogy változtatunk az étrendünkön, növelni kell a fizikai aktivitást is (már az is mozgástöbblet, ha reggelente futunk a busz után, kezdésnek nem rossz).

Nagyon erős elhatározással meg lehet egyedül is oldani a dolgot, de az nem lesz egyszerű. Mindent magunknak kell megtervezni: mit? mikor? mennyit? hogyan? Utána pedig végrehajtani.

  • Hosszú távra kell tervezni, ennek megfelelően türelmesnek kell lenni és reális célokat kell kitűzni. Felejtsük el az „egy hét alatt 5 kiló mínusz”-t, az csak a másik irányban működik.
  • Megfelelően és változatosan kell összeállítani az étrendet, hogy ne unjunk bele. Ez nem jelenti azt, hogy valamit is eleve ki kellene zárni vagy éppen túlsúlyba helyezni, mint ahogy a „csodadiéták” legtöbbje előírja: zárd ki a szénhidrátot!, ne egyél tojást!, csak tojást egyél!, ne egyél reggelit!, hagyd ki a vacsorát!, egyél bőséges vacsorát!, nézzél TV-t!, ne nézzél TV-t! , stb. Viszont „értékes” alapanyagokat, élelmiszereket kell választani.
  • Az étrendnek megfelelően gondosan meg kell tervezni a vásárlást is, nem fér bele rendszeresen az „azt kapom be, amit otthon találok”, vagy „beugrok a ’Mekibe’ egy hamburgerért” szituáció.
  • A változásokat fokozatosan vezessük be, ne stresszeljük és ne sanyargassuk a szervezetünket.

Szóval nem egyszerű a dolog, és ha nem bízunk eléggé magunkban, vagy túl vagyunk már néhány befuccsolt próbálkozáson, akkor érdemes szakember segítségét kérni. A tervezést ráhagyhatjuk, nekünk marad a kivitelezés, elég bajunk lesz azzal is.

Amíg idáig eljutunk, valószínű belefutunk néhány zsákutcába, amelyekről lesz még szó bőven.

Telefonszám: 06/20-208-53-67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: //nutriexpert.hu/

Facebook: Novák Péter táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?