Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2017. Május 30. 19:05, kedd

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-24. rész: „Az ízek száma végtelen”

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-24. rész: „Az ízek száma végtelen”

„Az ízek száma végtelen”

… írta Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) francia gasztronómus Az ízlés fiziológiája c. munkájában és, hogy ez igaz legyen, ahhoz leginkább a fűszerek járulnak hozzá.

A fűszerek fontos részei a táplálkozásnak és kis túlzással, aki járt már konyhában az meg tudja állapítani valamiről, hogy az fűszer vagy sem, de egyértelmű definíciót nem könnyű adni a fűszerek mibenlétére.

  • Szűkebb értelemben csak egyes (fűszer)növények bizonyos részeit hívjuk fűszernek, tágabb értelemben viszont minden olyan növényi, állati és ásványi eredetű anyag lehet fűszer, ami kis mennyiségben használva valamilyen módon az ételek ízének, illatának, zamatának, vagy éppen csak a színének a javítására szolgál.

A fűszerek az ókortól fogva, már az egyiptomi-, hellén- és római kultúrában is fontos szerepet töltöttek be az adott kor konyhaművészetében, a nehezen, vagy éppen nagyon messziről beszerezhető fajtái gyakran rendkívül értékes árucikkeket jelentettek, fogyasztásuk pedig státusszimbólumnak számított. Később áttételesen komoly hatásuk volt a nagy földrajzi felfedezésekre is, hiszen Kolumbusz a fűszerhez vezető rövidebb utat keresve jutott el Amerikába és pár évvel később Vasco da Gama is az Indiába vezető tengeri út felfedezésének reményében indult el.

Kolumbusz partra száll az újvilágban, kép forrása: www.learnnc.org

A fűszereknek sok olyan összetevője, hatóanyaga van, amelyek azon túl, hogy jelentős mértékben befolyásolják az ételek élvezeti értékét, hatással vannak a szervezet emésztési-, anyagcsere- és egyéb folyamataira is:

- a festékanyagok nem csak az ételek küllemének megváltoztatásához járulnak hozzá, de ezzel együtt étvágyfokozó hatást is kifejtenek
- az illóolajok és egyéb aromás anyagok illatot és zamatot adnak az ételeknek, de emésztésjavító és gyulladáscsökkentő hatásuk is van
- a vitaminok elengedhetetlenül fontosak a szervezet működéséhez, hiányuk esetén súlyos működésbeli zavarok jelentkeznek az életfunkciókban, elsősorban az anyagcsere- és emésztési folyamatokban
- a keserű anyagok étvágygerjesztő hatásúak, fokozzák a gyomornedv-elválasztást és hatással vannak a máj- és epeműködésre
- a csersavak jó hatással vannak a bélflórára, erjedést, rothadást gátló hatásúak
- az alkaloidok fájdalomcsillapító, izgató és élénkítő hatásúak
- a glikozidok elősegítik az ásványi anyagok felszívódását és szívműködést szabályozó hatásuk van
- az ásványi anyagok a szövetek, a csont és a zsír fontos építőanyagai

A fűszerek minőségét ezeknek az összetevőknek a mennyisége, aránya határozza meg. Használatukat, adagolásukat nagymértékben befolyásolja az egyéni ízlés vagy éppen a kísérletező kedv, de mint mindenre, erre is igaz, hogy nem szerencsés túlzásokba esni.

A konyhasó, ami talán a legfontosabb és leggyakrabban használt fűszer, ásványi eredetű, de a fűszerek túlnyomó többsége mégiscsak valamilyen növényszármazék. Indokolt a kissé homályos fogalmazás, mert az egyes növények legkülönbözőbb részeit használjuk fűszerként és ez alapján szokták csoportosítani is őket, amely szerint vannak
- termés- (ánizs, borókabogyó, bors, fűszerkömény, fűszerpaprika, koriander, szegfűbors, vanília),
- levél- (babérlevél, bazsalikom, borsmenta, citromfű, kakukkfű, kapor, lestyán, majoránna, rozmaring, tárkony),
- virág- (sáfrány, szegfűszeg),
- mag- (mustármag, szerecsendió),
- gyökér- (gyömbér, kurkuma), és
- kéregfűszerek (fahéj).

A magyar konyha „szentháromsága” a só-bors-pirospaprika trió, amelyekkel kétségkívül sok mindent meg lehet oldani, de rajtuk kívül sok régóta ismert és használt, vagy éppen elfelejtett és újra felfedezett, klasszikus és különleges, esetleg egzotikusnak számító fűszerhez lehet hozzájutni, amelyekkel fel lehet dobni, izgalmassá lehet tenni megszokott ételeinket és gazdagítani lehet ízvilágunkat.

Telefonszám: 06/20-208-53-67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter, táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?