Városlista
2024. április 24, szerda - György

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2017. Július 20. 14:51, csütörtök

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-26. rész: Húst hússal

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-26. rész: Húst hússal

A hús is azon élelmiszerek közé tartozik, amely valamilyen formában megosztja az embereket, és ennek nem csak az egészségre gyakorolt vélt vagy valós hatásai az oka, hanem etikai-esztétikai meggondolások is.

Amikor az ember a polcról leemeli a becsomagolt felvágottat, szalámit, bacon szalonnát, stb., valószínűleg nem nagyon gondol bele annak „eredetébe”, pedig ahogy találóan megfogalmazta valaki: „ha mindenkinek saját magának kéne megölni az állatot, hogy húst ehessen, sokkal több lenne a vegetáriánus”. Másik visszatérő érv a húsfogyasztás ellen, hogy annak előállítása nagyon jelentős környezeti terheléssel jár, egyrészt hátrányos a károsanyag-kibocsátás szempontjából (klímaváltozás), másrészt rendkívüli módon igénybe veszi a vízkészletet. Voltak próbálkozások a húsmentes élet szimulálására, de egyelőre annyi nyitott kérdés van ezzel kapcsolatban, hogy a közeljövőben nem kell tartanunk attól, hogy hirtelen mindenkinek fel kell hagynia a húsevéssel.

Általánosságban az emberi fogyasztásra alkalmas állati izomszövetet nevezzük húsnak, amihez hozzá tartoznak az inak,
az idegek és az erek is. A hús legnagyobb mennyiségben (60 – 70 %) vizet tartalmaz, fő tápanyaga a fehérje, fontos szerepe van a benne levő zsírnak, de szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne.
A hús összetétele nagyban függ az adott állat fajtájától, korától, tartási körülményeitől. Fehérjetartalma 16 – 22 %, teljes értékű fehérjeforrás, szervezetünk számára nélkülözhetetlen, esszenciális fehérjéket is tartalmaz, fontos szerepet tölt be a napi fehérjeszükséglet biztosításában. Zsírtartalma tág határok között változhat (3 – 37%), akár egy bizonyos állat különböző testrészei is nagyon eltérő zsírtartalmat mutatnak és magas zsírtartalom esetén természetesen alacsonyabb a víz- és fehérjetartalom. A szénhidráttartalom nem jelentős (0,1-1,5%), vitaminok közül elsősorban egyes B vitaminok és a D vitamin, valamint a májban található A vitamin, ami jelentős, ásványi anyagok közül pedig a kálium, nátrium, kalcium, vas, cink és a réz.

A húsokat többféle szempont szerint szokták csoportosítani, az egyik leggyakoribb a szín szerinti besorolás. A vörös húsok közé az emlősök húsát sorolják, ami nálunk elsősorban a sertést, szarvasmarhát és juhot, esetenként talán a kecskét jelenti. A felsorolást országonként, földrészenként és kultúránként ki lehetne egészíteni még néhány állatfajtával, de ezzel inkább nem borzolom az érzékenyebb lelkűek idegeit.
Igazából a vörös húsok közé tartoznak, de a vadon élő emlősök (vaddisznó, a szarvas, őz) húsát, nem meglepő módon vadhúsként, külön csoportba szokták sorolni.
A fehér húsok közé a szárnyasokat, a csirkét, a pulykát és a kacsát, sorolják illetve némileg meglepő módon a házi nyulat is. Általánosságban elmondható, hogy a fehérhúsok zsírtartalma jelentősen kisebb, bár a szórás mindkét húsfajtánál jelentős lehet.
Hogy a rákok, kagylók, csigák, egyéb tengeri herkentyűk, vagy éppen a halak mennyire húsok vagy sem, megközelítés kérdése. Általában ezeket külön szokták említeni a húsoktól, és például a keresztény kultúrkörben a böjti hústilalom idején is lehet őket fogyasztani.

A fehérhúsokkal és a halakkal általában véve senkinek sincs problémája (már azok között, akik nem utasítják el mereven a húsfogyasztást), de a vörös húsoknak régóta és vissza-visszatérően rossz hírét keltik. Természetesen, ahogy illik, mindig tudományos kutatásokra, felmérésekre hivatkozva szív- és érrendszeri megbetegedéseket, magas vérnyomást, daganatos megbetegedéseket, mozgásszervi betegségeket és az emésztőrendszer különböző betegségeit hozzák összefüggésbe a vörös hús fogyasztásával. Való igaz, hogy vörös húsoknak magasabb a koleszterintartalma és jellemzően magasabb telített zsírsav-tartalommal rendelkeznek (bár ez az egyes állatfajták húsa, sőt az állat egyes testrészei között is eléggé eltérő lehet), emiatt azonban nem kell teljesen száműznünk az étrendünkből.

  • A hús, bár nem nélkülözhetetlen, de fontos táplálék, fogyasztása alapvetően nem egészségtelen, viszont érdemes odafigyelni az elkészítés módjára és épp úgy, mint bármely más élelmiszer esetében a húsoknál is érdemes betartani egy mértéktartó mennyiséget és arányt.

Telefonszám: 06/20-208-53-67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter, táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?