Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2016. Október 12. 12:10, szerda

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-3. rész: A jojó effektus

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-3. rész: A jojó effektus

Micimackó és a jojó nevű gyerekjáték érdekes kapcsolata.

Ha úgy érezzük, hogy eljutottunk addig a pontig, mint Medveczky Medve, alias Micimackó, amikor Nyuszinál járva vendégségben úgy bekajált, hogy utána nem fért ki a nyúlüreg kijáratán, ideje elgondolkodnunk a merre tovább irányán.
Első, mondhatnám természetes reakció, amit Micimackó és barátai is alkalmaztak, nevezetesen egy hétig koplaltatták a derék medvebocsot annak érdekében, hogy kihúzhassák szorult helyzetéből. Az erőfeszítés meghozta gyümölcsét, de a megoldás persze csak átmeneti volt, mert csacsi öreg medvénk ezután természetesen ott folytatta az evést, ahol korábban abbahagyta, legfeljebb óvatosabban közelítette meg a szűk helyeket.

Micimackó valószínű nem ismerte a korábban népszerű Jojó nevű gyerekjátékot, így nem tudhatta, hogy a róla elnevezett effektus csapdájába esett.

Ez nem csak a Százholdas Pagonyban, hanem a Való Világban is pontosan így működik.
A hosszú évek kemény munkájával magunkra szedett kilóktól igyekszünk villámgyorsan (és persze könnyedén) megszabadulni és úgy járunk, mint Micimackó. A módszer, amit medvebocsunk és a fogyókúrák többsége is alkalmaz hirtelen és drasztikus kalóriamegvonással jár, ami rövidtávon látványos eredményt adhat, de közben ezt a szervezetünk éhezésként éli meg (és ebben nem is téved). Hatására takarékos üzemmódra vált, hogy kevesebb üzemanyaggal is tudjon működni, a „normál” táplálkozásra való visszaálláskor pedig erőteljes ütemben raktározásba kezd (mint a gondos háziasszonyok, akik ínséges időszakok után a rossz tapasztalatokra alapozva 50-100 kg számra spájzolják a cukrot, lisztet, zsírt és egyebet), aminek következményeként

  • legalább olyan gyorsan visszanyerjük kilóinkat, mint amilyen gyorsan megváltunk tőlük.

Sőt a legtöbb esetben, a biztonság kedvéért még egy kis pluszt is hozzápakolunk.
Az események ilyetén alakulása meglehetősen frusztrálhat bennünket, de az igazán elszántak képesek többször is eljátszani ezt a saját testükkel, amivel meglehetős zavarokat és károkat tudnak okozni szervezetük működésében, ugyanis a testsúly folytonos és nagymértékű változása (változtatása) sokkal veszélyesebb lehet, mint egy stabil túlsúly.

Telefonszám: 06/20-208-53-67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: //nutriexpert.hu/

Facebook: Novák Péter táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?