Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2017. Szeptember 25. 21:27, hétfő

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-30. rész: A méregtelenítés mítosza

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-30. rész: A méregtelenítés mítosza

Az elmúlt években divatba jött az egészséges életmód és az életmódváltás, amelynek egyesek szerint elengedhetetlen része a szervezet méregtelenítése.

A kereslet, legyen az akár spontán létrejövő, akár mesterségesen generált, természetesen magával hozza a kínálat növekedését, aminek következménye, hogy a méregtelenítés mára jövedelmező üzletággá fejlődött.

A méregtelenítés hívei szerint a gyökerek a keleti (kínai, indiai) gyógyászatig nyúlnak vissza, de szükségességét a modern kor ártalmaival magyarázzák. Az alapgondolat az, hogy az iparilag előállított tartósított élelmiszerek, az adalékanyagok, a növényvédő szerekkel kezelt növények, a szennyezett víz és levegő, a különböző háztartási és kozmetikai készítmények, stb. miatt toxinok, méreganyagok halmozódnak fel a szervezetben. A test különböző részeiben (szövetekben, izmokban, ízületekben, nyirokrendszerben, bélrendszerben, erekben) lerakódott káros anyagok kellemetlen tüneteket idéznek elő és különböző betegségeket okoznak (fáradékonyság, stressz, puffadás vagy felfúvódás, székrekedés, emésztési- és bélrendszeri panaszok, aranyér, vese- és májproblémák, bőrelváltozások), ezért időről-időre meg kell szabadulni tőlük.


A méregtelenítés elméletileg tehát egy olyan eljárás, amely megszabadítja a szervezetet ezektől a veszélyes lerakódásoktól, gyakorlati megvalósításként pedig a legkülönbözőbb módszereket alkalmazzák. A legegyszerűbb otthoni léböjt kúrától a több napos, különböző gyógynövény koncentrátumokat (gyermekláncfű, csalán, máriatövis, petrezselyem, zsurló, stb.), béltisztító tablettákat és porokat, ülő- és lábfürdőket, szaunát, masszázst, étrend kiegészítőket magában foglaló illetve tartalmazó „bentlakásos” tisztító kúrákig terjed a paletta.
Elvileg egy jól sikerült méregtelenítés hatására, azon kívül, hogy megszabadulunk a káros lerakódásoktól, javul a táplálék feldolgozásának hatékonysága ezzel együtt kiegyensúlyozottabb lesz az anyagcsere, erősödik az immunrendszer és javulni fognak a szervezet regenerációs folyamatai is.

Az ügyben, hogy valójában mennyit érnek ezek a méregtelenítő és tisztító kúrák, harcban állnak a „hívők” és a „kétkedők”, a jelenlegi helyzet pedig úgy fest, hogy a csodaszergyártók, illetve az iparágra ráépült többi piaci szereplő sikeres marketing politikájának köszönhetően az előbbiek vannak nyerésben. Ehhez nagyban hozzájárul egyrészt az, hogy napjainkban az egészség egy olyan „hívószót” jelent az emberek jelentős részének, amelyre hivatkozva nincs az a „termék”, amit ne lehetne eladni, másrészt sokan szeretnek (szeretnének) úgy eredményt elérni, jelen esetben tenni valamit az egészségük érdekében, hogy közben ne kelljen nagy áldozatot hozni érte.

Az orvostársadalom és a táplálkozástudományi szakemberek egy részében jelentős ellenállás alakult ki a méregtelenítő és tisztító kúrákkal szemben és sokan hangot is adnak ennek. Még a visszafogottnak tekinthető vélemények szerint is a méregtelenítés csak egy blöff, gyógymód egy nem létező problémára és alapvetően az emberi test működésének hiányos ismeretén alapszik. Egyrészt a méreganyagok kiválasztásához nem kellenek csodaszerek, az emberi szervezetnek megvannak ehhez a megfelelő szervei (máj és vese), az eltávolítás pedig a vizelettel és széklettel történik. Másrészt ezek a mérgek, vagy salakanyagok nem tudnak felhalmozódni a szervezetben, illetve, ha ez elő tudna fordulni, akkor az úgynevezett „méregtelenítők” teljesen hatástalanok lennének velük szemben. A probléma szempontjából az sem teljesen tisztázott, hogy mi számít méreganyagnak, hiszen bármilyen szernek csak bizonyos dózis, vagy koncentráció felett van károsító hatása, vagy másik irányból megközelítve a dolgot, bizonyos dózis és koncentráció felett szinte bármi káros lehet.
Arra vonatkozóan, hogy konkrétan melyek azok a méreganyagok, amelyek felhalmozódnak a szervezetben a méregtelenítés hívei sem tudnak egyértelmű választ adni. Vannak ugyan olyan anyagok, többnyire a nehézfémek (ólom, higany), amelyek hosszabb ideig elraktározódnak a testben, de ezek eltávolítására a tisztító kúrák teljesen alkalmatlanok.

A méregtelenítő eljárások, illetve az ezekhez használt szerek egy része, ha valójában nem is hozza az elvártakat, legalább nem ártalmasak, sőt bizonyos szempontból még kedvező hatásúak is lehetnek (fürdő, masszázs, szauna, gyógynövények, tapaszok). Bizonyos technikák azonban, főleg ha huzamosabb ideig alkalmazzák őket, komoly egészségügyi veszélyeket jelenthetnek. A vizelethajtáson, hashajtáson, vagy éppen valamilyen szélsőséges étrend alkalmazásán alapuló méregtelenítő kúrák nem csak a krónikus betegségben szenvedők (szívbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás) számára jelent kockázatot, de az egészséges, fiatal szervezetnek is megterhelő lehet.

  • Ha valaki változtatni szeretne az életmódján, egészségesebben szeretne élni és táplálkozni nem a méregtelenítés vagy tisztítókúra jelentik a megoldást. Minden kúránál többet ér az egészséges, jó minőségű élelmiszerekből összeállított, kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás és mindez persze nem kúraszerűen, hanem hosszútávon, folyamatosan.

Telefonszám: +36 20 208 53 67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter, táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?