Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2017. December 21. 15:39, csütörtök

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-34. rész: Ünnepelni jó!

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-34. rész: Ünnepelni jó!

Ünnepelni jó, ünnepelni szinte mindenki szeret, mert ilyenkor kiszabadulunk a hétköznapok monotonitásából, a megszokott napi életritmusból, a változatosság, az élmények pedig lelkileg, érzelmileg feltöltenek bennünket.

Az ünnepekhez szinte kötelezően hozzátartoznak a bőséges lakomák és különösen igaz ez az év végére, amikor a Mikulás naptól kezdve a karácsonyi ünnepeken át a szilveszteri, újévi mulatságokig mindenki különleges, a megszokottól eltérő finom ételekkel, ízekkel szeretne kedveskedni szeretteinek, vendégeinek. A hagyományos, nemzeti ételek mellett gyakran asztalra kerülnek a nemzetközi gasztronómia ínyenc fogásai is, amelyekkel a háziasszonyok (férfiak) igyekeznek tovább emelni az ünnepi hangulatot.

A legtöbben sejtik, sőt tulajdonképpen biztosan tudják, hogy a napokon át tartó családi és baráti kajálásoknak következményei lesznek, amiről aztán majd az ünnepi készülődés során előre megfontolt szándékkal gondosan eltüntetett, de a víg napok után újra előkeresett szobamérleg fog pontos adatokkal szolgálni.

Az előrelátók nem várják meg az újévet és már az ünnepek előtt megteszik fogadalmaikat, amelyeknek sarkalatos pontja, hogy ezúttal erősek és határozottak lesznek és nem fognak a „falánkság bűnébe” esni. A tapasztalatok azonban azt bizonyítják, hogy az ilyen egyszeri nagy elhatározások és nekibuzdulások általában nem járnak sikerrel és a karácsonyfa alatt található meglepetések mellé egy-két (több) kiló plusz is kerül ajándékba.

Így karácsony előtt a nyomtatott és elektronikus sajtó is tele van jó tanácsokkal. Se szeri se száma a pontokba szedett „Hogyan őrizzük meg a testsúlyunkat?”, „Néhány alapvető szabály…”, „Néhány egyszerű elv…”, „Pár tipp a karácsonyi kilók ellen…” típusú írásoknak, bejegyzéseknek. Jó esetben ezek nagy része a mindennapi egészséges táplálkozás során is betartandó szabályok, de nem akarom szaporítani az ilyen jellegű listák számát, mert valljuk be őszintén az ünnep attól is ünnep, hogy a mindennapi szabályokat egy kicsit felrúgjuk. A hangsúly éppen ezen a „kicsin” legyen, ha kirúgsz is a hámból, ne tedd azt mértéktelenül, de nem kell átesni a ló másik oldalára sem, hiszen azért az elég viccesen nézne ki, ha a délutáni családi filmnézés közben „nasi” gyanánt sárgarépát ropogtatnál.

Ne ess kétségbe, ha nem minden úgy sikerült, ahogy szeretted volna. Ha a mérleg év elején kellemetlen számokat mutat, akkor találkozzunk az új évben, a jövő karácsonyi programot kezdd el már januárban, hogy az év végére mindent „megtanulhass” az egészséges táplálkozásról és az ünnepek előtt ne kelljen újra a bulvárlapok jó tanácsai között keresgélned a megoldást.

Telefonszám: +36 20 208 53 67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter, táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?