Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2019. Január 31. 18:42, csütörtök

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: Farsangi fánk

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: Farsangi fánk

Kevés olyan időszaka van az évnek, amelyhez ne társulnának valamilyen hagyományos étkezési szokások és ezek szinte mindig a bőséges, a szükségleteket jóval meghaladó táplálkozásról szólnak.

Alig kezdődik meg az újév, január 6-án, azaz vízkeresztkor máris indul a farsangi időszak, amely a vigalom, a mulatságok, a bálok, a karneválok ideje. A mulatozás pedig mit sem ér evés-ivás, lakomázás nélkül, így aztán pillanatokon belül azt vehetjük észre, hogy a karácsonyi-újévi, a súlytöbbletünk leadására vonatkozó fogadalmaink máris úgy válnak füstté, mint a tél és a gonoszság elűzése céljából elégetett szalmabábuk.


Hogy valójában melyek a hagyományos farsangi ételek, arról lehet vitatkozni, tájegységenként nagyon különböző ételeket sorolnak ide, mindenesetre a farsangi mulatságoknak szinte alapkövetelménye, hogy az asztalok legyenek gazdagon terítettek: legyenek sokféle húsból készített levesek, sültek és főleg legyen sok édesség. Ha farsang és édesség, akkor pedig az első számú „játékos” a fánk. A fánknak rengeteg fajtája van, ezerféleképpen lehet elkészíteni, a legismertebb közülük talán mégis a szalagos fánk, amelyhez a fánk „eredet-története” is kapcsolható. A történet szerint egy Krapfen nevű bécsi pék egyszer annyira felbosszantotta a feleségét, hogy a méregbe gurult asszonyság a keze ügyében lévő fél marék kelt tésztával célba vette az urát. A lövedék azonban célt tévesztett, éppen a tűzhelyen forrósodó zsírba pottyant, és ha már odaesett, a zsémbes asszonyság hagyta kisülni. Ez ugyancsak helyes döntésnek bizonyult, hiszen a végeredmény egy ínycsiklandozó sütemény lett, ami lévén, hogy az eset farsang idején történt farsangi fánk néven vált ismertté.


Azóta aztán elkészítési mód, ízesítés és forma tekintetében a legkülönbözőbb fánkfajták alakultak ki, mint a csöröge- vagy forgácsfánk, a rózsafánk, virágfánk, amerikai fánk, egérke fánk, Eclair fánk, Berliner fánk, Bismarck fánk, spanyol fánk (churros) és még valószínűleg hosszasan lehetne sorolni.


A fánkok tésztája, állaga különböző lehet, de közös jellemzőjük, hogy bő zsiradékban vannak kisütve és rendkívül gazdagon vannak édesítve, amelynek köszönhetően meglehetősen magas kalóriatartalommal rendelkeznek. Fajtától és ízesítéstől függően a fánk 100 grammja 300-500 kcal-t is tartalmazhat, ami azt jelentheti, hogy néhány darab elfogyasztása akár a napi kalóriaszükséglet fedezésére is elég lehet. Ha mindezt egy bőséges vacsora után követjük el, akkor bizony ne csodálkozzunk, ha lesz mit leadnunk a farsangot követő böjti időszakban …

Telefonszám: +36 20 208 53 67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter, táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?