Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. November 27. 14:06, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A járóbeteg-ellátók sérelmezik, hogy kimaradtak az egészségügyi konszolidációból

A járóbeteg-ellátók sérelmezik, hogy kimaradtak az egészségügyi konszolidációból

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében sérelmezi, hogy az önkormányzatok által fenntartott szakrendelők nem kaptak semmilyen kompenzációt, szemben a kórházakkal, amelyek a múlt héten 33 milliárd forintot kaptak adósságrendezésre.

A kórházi adósságrendezésre szánt összeg elosztásakor ismét indokolatlanul hátrányos helyzetbe kerültek a járóbeteg-szakellátók - írta a szövetség, hozzátéve, hogy ez ellentétes a kinyilvánított szakmapolitikai elvekkel.
Mivel a kórházaktól független és önkormányzati tulajdonban maradt szakrendelők látnak el minden negyedik járóbeteget, szerintük az intézkedés miatt jogosan merülhet fel a kérdés, hogy szándékosan büntetik-e az önkormányzati fenntartásban maradt egészségügyi intézményeket.
Emlékeztettek arra, hogy az idén csökkent a járóbeteg-szakellátási kassza kerete, így kasszamaradvány sem képződött, és az önállóan működő járóbeteg-szakellátó intézmények teljes egészében kimaradtak az előző években is megszokottá vált többlet juttatásból.
Mindemellett a kórházakkal integráltan működő járóbeteg-szakellátók helyzete sem tűnik megnyugtatónak - vélte a szövetség -, hiszen az ilyen konstrukcióban működő szakellátók sem lesznek a kompenzáció nyertesei között, hiszen a konszolidációra kapott összeget a lejárt szállítói tartozás kiegyenlítésére kell hogy fordítsák a kórházak.
Mint írták, a járóbeteg-szakellátás finanszírozásának 2013. január 1. óta történt csökkentése a fekvő szakellátástól független intézmények nagy részének már eddig is komoly, az éves bevételek 3 százalékát meghaladó finanszírozás-csökkenést okozott, összességében pedig az önkormányzati intézmények a teljesítményalapú társadalombiztosítási bevételeik 7 százalékos kiesésével számolhatnak 2013-ban a tavalyi évhez képest.
A szövetség úgy véli, hogy a finanszírozásában szűkülő járóbeteg-szakellátás csak a jól láthatóan kapacitásgondokkal küzdő kórházakra ró további ellátási terhet, hiszen kórházba kell beutalni a beteget, ha nem tudják járóbeteg-szakellátásban fogadni.
"A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség értetlenül áll a szakmai alapokon nyugvó, és a kormányzat által deklaráltan vállalt szakmapolitikai programok, például a Semmelweis Terv teljes mellőzése előtt. Nem tudunk elképzelni olyan "pénzosztási" gyakorlatot, amely egyes ellátó csoportokat negatívan diszkriminál, miközben minden egészségügyi intézmény egyformán a betegek lehető legjobb ellátásán dolgozik" - fogalmaz a szövetség közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.