Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. November 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A meddő férfiakon is segíthet az őssejt

A meddő férfiakon is segíthet az őssejt

Majmokon végzett kísérleti kutatás kimutatta, hogy őssejt segítségével lehetséges, hogy a gyermekkori rák okozta károsodás következtében meddővé vált férfiak is egészséges gyermekek nemzésére legyenek alkalmasak - számol be az új eredményekről aBBC.

A kemoterápia és a sugárkezelés igaz, hogy megöli a tumoros sejteket, de ugyanakkor azokat a sejteket is, amelyek a sperma előállításáért felelősek. Legújabb kutatásukban a tudósok majmoknál először a spermát termelő őssejteket eltávolították, majd ezután fogtak hozzá a rák kezeléséhez, majd végül visszaültették a spermát termelő sejteket az állatokba.

Ezzel a felfedezéssel mérföldkőhöz érkezett a tudomány. Azoknak a férfiak, akik rákos kezelés előtt állnak, megoldás lehet, hogy a kezelés előtt lefagyasztják spermájukat, ugyanakkor ez nem opció a fiatal fiúk számára, akik még nem érték el a pubertáskort.

Ugyanakkor spermiogoniális őssejttel már rendelkeznek a fiúgyermekek is. Majmokon végzett kutatások során ebből az őssejtből vettek mintát, majd mélyhűtőbe tárolták. Ezt követően láttak hozzá a kemoterápiás kezeléshez.

A kezelést követően visszaültették a korábban eltávolított őssejtet. A felnőttek közül 12-ből 9-en, a pubertás korúaknál 5-ből 3-an később képesek voltak utódokat nemzeni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.