Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2015. Február 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A Metro is zárva lesz vasárnap

A Metro is zárva lesz vasárnap

A Metro áruházaknak is biztosan be kell majd zárniuk vasárnap - derül ki a legfrissebb, a kereskedelmi törvényt módosító javaslatból. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban máshogy is szigorítaná a jogszabályt, amelyről mégis kiad rendeletet.

A tárca csütörtöki közlésével szemben („a kormány úgy döntött, hogy nem alkot rendeletet”) kedden már azt válaszolta a Világgazdaság kérdésére, hogy „lesz rendelet”. Ennek megalkotására a törvény 8. paragrafusa ad a kabinetnek felhatalmazást – írták. A paragrafus szerint a kormány azt határozhatja meg, mi alapján, milyen eljárásban lehet felmentést adni a pár hét múlva életbe lépő zárva tartási kötelem alól. A rendeletben így csak annyit írhatnak le, hogy nincs olyan körülmény, indok, amely eltérést engedne. Másra azért nincs mód, mert a törvény szerint a nem szabályozott egyéb esetekben a kereskedelmi törvény nyitva tartásról szóló pontja az irányadó.

Az NGM arra a kérdésre, mi lehet pontosan a rendelet tartalma csak annyit írt: „azt fogjuk megerősíteni, hogy nem bővül a kivételek köre.” Ez alapján – hacsak az álláspont nem változik – nem valószínű, hogy egyéb kérdésekre kitérnének. Pedig a szakma várna egy olyan alsóbbrendű szabályozást, amely segít eligazodni a törvény ma még kétséges pontjai között. Ilyen például a vasárnapi kiszállítás kérdése vagy a „segítő családtag” meghatározása: előbbi vitatott korlátozást jelent, utóbbi pedig nincs benne a magyar jogrendben.

A pontosításokra a törvény módosítása adna lehetőséget – a lap arra a kérdésére, hogy ezt tervezik-e a tárca csak annyit írt: „amennyiben a későbbiekben olyan módosítási javaslat érkezik, amely a világörökségi területeket kivenné a kivételi körből, a kormány azt támogatni fogja”. Miután a jelenlegi szabályozás szerint a világörökségi területekre (a piacokhoz hasonlóan) a zárva tartási előírás nem vonatkozik, 0-24 órában lehet majd kereskedni – és az ottani boltokból házhozszállítani – a teljes budapesti belvárosban, valamint a Fertő-tó és a Tokaj-hegyaljai borvidék településein.

Szatmáry Kristóf fideszes képviselő, a kancellária miniszteri biztosa ugyan benyújtott tegnap a témában egy törvényjavaslatot, de ebben a fent említett kitétel nem szerepel. A két paragrafusból álló indítvány szerint a zárvatartási törvény a kis– és nagykereskedelmet együtt folytató üzletre (a METRO lánc tagjaira) is vonatkozik majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni