Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Március 05. 20:17, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A volánosok az ombudsmanhoz fordultak a korkedvezmény ügyében

A volánosok az ombudsmanhoz fordultak a korkedvezmény ügyében

Az Alapvető Jogok Biztosához fordult a Balaton Volán Alkalmazotti Szakszervezete és a Közlekedési Munkástanácsok Északnyugat-magyarországi Szövetsége az autóbusz-gépkocsivezetők korkedvezménye ügyében - közölték szakszervezetek csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a közlekedési társaságok 2007. január elsejétől 2014. december végéig valamennyi gépkocsivezető után 13 százalékos korkedvezmény-biztosítási járulékot fizettek. Az autóbusz-gépkocsivezetők esetében tavaly év végéig tíz ledolgozott év után két év, és minden további öt év után egy év korkedvezmény járt.
A korkedvezmény-jogosultság szerzésének ideje 2014. december 31-ével megszűnt, így azok a munkavállalók, akik után a munkáltató járulékot fizetett, de még nem járt le az öt év, ezt az időt nem tudják elismertetni.
A szakszervezetek közleményükben kiemelték: a korkedvezmény alapját éppen a 13 százalékos járulékfizetési-kötelezettség teremtette meg. Ez az összeg a Volán portfólióban évente közel 3 milliárd forintot jelentett.
Az érdekvédők beadványukkal azt szeretnék elérni, hogy a részidőket is ismerjék el a korkedvezményes szolgálati idő megállapításánál. A szakszervezetek azt is kifogásolták és hiányolták, hogy nincs erre vonatkozó szabályozás. A munkavállalói érdekképviselők ezért az ombudsman segítségét és közreműködését kérték a jogszabályi környezet megteremtése és a meglévő felülvizsgálata érdekében.
A szakszervezetek abban bíznak, hogy a versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) a közeljövőben napirendre tűzi az autóbuszvezetők korkedvezményének komplex kérdését, és az ombudsmanhoz eljuttatott felvetésük is szerepet kap a kérdés megnyugtató rendezésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.