Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Október 29. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Béremelés kafetéria helyett

Béremelés kafetéria helyett

Várhatóan mérséklődik a béren kívüli juttatások igénybevétele és ezzel együtt az érintettek jövedelme, ha a kabinet valóban megemeli jövőre az adókedvezményt élvező kafetériaelemek után fizetendő közterhet. A beterjesztett adótörvény-tervezet szerint 35,7-ről 51,17 százalékra emelkedne az állam által támogatott kafetéria-elemek – köztük az Erzsébet-utalvány, a Szép-kártya és helyi közösségi közlekedési bérletének – közterhe - írja a Magyar Nemzet.

A Cafetériatrend.hu gyorsfelmérése szerint a béren kívüli juttatások formájában kapható munkavállalói keret átlagosan nettó 19,2 százalékkal csökkenne 2015-re a közterhek emelkedésének következtében. A szakportál 217 munkaadó megkérdezésével készült felmérése alapján a válaszadók 42,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jövőre is adna ilyen juttatást a munkatársainak, de csökkentenék azok értékét. Így a munkáltató ugyanannyi pénzt fordítana kafetériára 2015-ben is, de a dolgozók kevesebbet kapnának meg belőle. Mivel jobbára a nagyobb cégek választanák ezt az utat, így az érintett munkavállalók 72,3 százalékánál valósulna meg. A válaszadók 18,4 százaléka – akik az érintett dolgozók 14,9 százalékát foglalkoztatják – a most kafetériára fordított költségkeretet jövőre számfejtett bérként fizetné ki a dolgozóinak. Ebben az esetben azonban körülbelül 30 százalékkal csökkenne a pluszjuttatások nettó értéke. A megkérdezett cégek 24 százaléka – munkavállalók közel hét százalékát foglalkoztató kisebb vállalkozások – nem biztosítana a jövőben ilyen juttatást.

A felmérés alapján várható jövedelemcsökkenés lehetőségét több, a tervezet előkészítését ismerő kormányzati forrás sem cáfolta. Mint a lap megtudta, pontos kalkulációk egyelőre nincsenek arra vonatkozóan, hogy mennyivel csökken a támogatott kafetériaelemek forgalma, valamint hogy mekkora visszaesés várható a kiskereskedelemben és ezzel együtt az áfabevételeknél.

Az ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a belföldi turizmust serkentő, havi több milliárd forintos forgalmat produkáló Szép-kártya piacán lesz a legnagyobb visszaesés, ami mindenképp rossz hír a vendéglátóiparban. Szintén visszaeshet az önkéntes magánnyugdíjpénztárak népszerűsége, valamint a BKV-bérletek biztosítása, az Erzsébet-utalvány terén ugyanakkor mérsékeltebb csökkenést várnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.