Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 20. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csak a fogyasztókat vennék át az E.Ontól

Csak a fogyasztókat vennék át az E.Ontól

Vezetékeket és ügyfélszolgálati irodákat nem, csupán a fogyasztókat venné át az E.On egyetemes szolgáltatóitól az MVM – tudta meg a Napi Gazdaság. A szándéknyilatkozat ellenére azonban nem valószínű, hogy év végéig lezárul a tranzakció.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben létrejön a tranzakció, az E.Onnál maradnának az áramhálózatok, a gázvezetékek, de még az ügyfélszolgálati irodák és az ahhoz tartozó rendszerek is. Pedig az idén márciusban aláírt szándéknyilatkozat még tartalmazta az utóbbi két elem megvásárlását is. Akkor ugyanis a felek úgy nyilatkoztak, az adásvétel kiterjedhet az E.On Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt.-re, az E.On Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt.-re, az E.On Ügyfélszolgálati Kft.-re, valamint a lakossági fogyasztókat ellátó E.On Energiaszolgáltató Kft.-re is.

Az MVM a Főgáz idei megvásárlásával lépett be az egyetemes szolgáltatás piacára, így a társaságcsoport kezében már van olyan szereplő, amely képes lenne átvenni az E.On jelenlegi több mint 2,7 millió lakossági fogyasztójának ellátását. Ehhez pedig nem lenne szükség a vezetékek tulajdonának megszerzésére, mivel azt bármely kereskedő használhatja, igaz, így a rendszerhasználati díjak az E.Ont illetnék meg a jövőben is. Ugyanakkor a szándéknyilatkozatban foglalt elemek közül a legtöbbe az infrastruktúra megvásárlása kerülne, így az állami cég jelentősen csökkenthetné a tranzakció költségeit is.

Ugyanezt erősítheti, hogy Rogán Antal az InfoRádióban szerda este azt mondta, a kormánypárt elképzelései szerint két, nonprofit alapon működő közműcég jönne létre. Az egyikhez a gáz-, a villamosenergia- és a távhőszolgáltatás tartozna, míg a másik a vízi közműveket és a hulladékszállítást fogná össze. Lehetővé kell tenni, hogy az országban a lakosság körében bárki választhassa ezt a két nagy nonprofit társaságot, amelyek gyakorlatilag egyetemes szolgáltatók lennének – fejtette ki a frakcióvezető.

A márciusi szándéknyilatkozat megkötésekor a felek közölték, az adásvétel akár már idén lezárulhat. Ugyanakkor a Napi Gazdaság forrásai szerint erre meglehetősen kevés az esély, az előkészítés üteme ugyanis nem ezt tükrözi. Ezt támasztja alá, hogy Rogán Antal szerint a következő év tavaszán tárgyalhatják át annak részleteit, hogy a létrejövő két nonprofit szolgáltató vásárol-e további közműszolgáltató cégeket.

A korábbi közlés szerint az MVM-nél a nem kötelező érvényű szándéknyilatkozat aláírását követően azonnal megkezdődött az E.On-cégek átvilágítása. Az állami energiacégnél megkeresésünkre tegnap annyit közöltek, az átvilágítás még folyamatban van, az ügylet lezárultáig viszont nem áll módjukban tájékoztatást adni a részletekről.

Az elmúlt években a lakossági energiaellátás valamennyi cégnél veszteséget termelt, amit a hálózatüzemeltetésből származó profitból kompenzáltak, a szabályozási változások miatt azonban utóbbi iparág profittermelő képessége is sokat romlott. Egy egységes közműcég ugyanakkor a méretgazdaságosság okán vélhetően költséghatékonyabb működésre lenne képes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.