Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Május 06. 11:01, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Csökkent a vállalkozások száma az első negyedévben

Csökkent a vállalkozások száma az első negyedévben

Mintegy 540 ezer társas vállalkozás működik Magyarországon, 2,3 százalékkal kevesebb, mint 2014 első negyedévében - derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő MTI-hez szerdán eljuttatott elemzéséből.

Magyarországon a működő társas vállalkozások száma 2015 első negyedévében ugyan csökkent, de még így is közel 18 lakosra jut egy vállalkozás, ami igen magas szám.

A közlemény szerint 2013 közepén állt meg a magyar cégek számának növekedése, és azóta havi szinten csak 2000 közeli vállalkozás alakul, míg korábban volt olyan is, amikor havonta 7000 újonnan alapított céget regisztráltak. Mivel közel két éve megállt a magyar vállalkozások számának növekedése, így a korábban jellemző cégalapítási láz egy ideig nem tér vissza - írták.

A törvényi változások a múltban is jelentősen befolyásolták a cégalapítási kedvet, de a változtatások életbelépése előtt kiemelkedő cégalapítási adatok voltak jellemzőek: 2014 márciusában kiugróan megemelkedett az új vállalkozások száma, mivel a tavalyi év közepéig még 500 ezer forintos törzstőkével is lehetőség volt cégalapításra.

Az elemzés rámutat: míg tavaly márciusban 4500 új vállalkozást jegyeztek be, addig idén márciusban mindössze 2340-et. 2014 első negyedévében 10 ezernél valamivel több új vállalkozást alapítottak, 2015 ugyanezen időszakában pedig már csak alig több mint 6500-at.

Idén januárban és februárban az egy évinél korábbihoz képest 22-23 százalékkal kevesebb céget hoztak létre, márciusban azonban már 52 százalékkal kevesebb új társas vállalkozást alapítottak, mint 2014 első tavaszi hónapjában. Ez az összesen 34 százalékos csökkenés az új cégek számában az idei és a tavalyi negyedév között magas, de nagyrészt a már említett törvényi változásnak tudható be - közölték.

Az elemzésből kiderült, hogy a legtöbb iparágban csökkent a működő cégek száma. A legnagyobb mértékű csökkenés a papíriparban, az építőiparban, a fafeldolgozás terén történt, a mértéke 4 százaléknál is magasabb. A vegyiparban, az élelmiszer-, ital-, dohánytermék-gyártás és a mezőgazdaság területén nőtt mindössze a cégek száma, bár a növekedés itt sem haladta meg 2014. április 1. és 2015. április 1. között a negyed százalékot.

Címkék: vállalkozás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.