Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Március 27. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Diákhitel elévülés?

Diákhitel elévülés?

Elévül-e a diákhitel tartozása? Erre keresi a választ olvasónk, akinek az onlinejogsebesz.hu segít!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
2003-ban felvettem kb 200.000 Ft-os diákhitelt, tanulmányaim befejezése után a törlesztést egy félreértés miatt nem kezdtem el azonnal (a szerződéskötésnél úgy értettem, hogy akkor kell megkezdeni a törlesztést amikor munkába állok). Mire észhez kaptam már fel is mondták a szerződést és egy összegben követelték. A 2003-ban felvett diákhitel szerződésem 2005-ben került felbontásra. Ezután gyermekem született így abbol a jövedelemből nem tudtak levonást érvényesíteni, meg is feledkeztem a tartozásról. Most viszont egy közel 800.000 Ft-os adótartozásom lett belőle. Kérdésem az lenne hogy 2003 óta nem évült el? Írtam az adóhatóságnak és a diákhitel központnak is, de nem náluk kell kezdeményezni az elévülési eljárást és érdemleges választ sem kaptam. Kérdésem az lenne, hogy hol kezdeményezhetem? Kinek írjak? Esetleg kamatlevonási kedvezményért folyamodhatok? Válaszukat előre is köszönöm szépen. Üdvözlettel.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A diákhitel esetében az elévülést a szerződés felmondásától kell számítani, ami Önnél 2005-ben történt. A gyermekkel/gyermekekkel otthon töltött időtartam nem számít bele az elévülésbe, mert ennek időtartama alatt az elévülés szünetel. Leveléből nem derül ki, hogy ez hány év volt, mikor kezdődött és mikor fejeződött be.
Az is megállapítható, hogy ügye végrehajtás alatt van a NAV-nál. Elévülésre is csak velük szemben tud hivatkozni, de azt tudnia kell, hogy bármilyen végrehajtási cselekmény megszakítja az elévülést.

Azt javasolnám, hogy ne levelezgessen a NAV-val, hanem személyesen keresse fel őket, és tisztázzák, hogy mikor és milyen eljárási cselekmények történtek.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

dr. Lendvai Zsuzsa ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.