Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Október 01. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elhízást okozhatnak a kétéves kor előtt szedett antibiotikumok

Elhízást okozhatnak a kétéves kor előtt szedett antibiotikumok

Azoknak a gyerekeknek, akik kétéves koruk előtt már kapnak széles spektrumú antibiotikumot, kismértékben megnő a kockázatuk a gyerekkori elhízás kialakulására - állítja egy új kutatás, amelynek eredményeiről aHealth Dayszámol be.

A tanulmány keretében Charles Bailey, a Philadelphia Gyermekkórház kezelőorvosa és a Pennsylvania Egyetem klinikai gyermekgyógyászati adjunktusa vezetésével közel 65 ezer, 2001-2003 között kezelt gyermek egészségügyi adatait vették szemügyre. A kutatók a csecsemőket születésüktől kezdve egészen 5 éves korukig követték nyomon, ennek keretében a súlyuk és a magasságuk változásai alapján normál súlyú, elhízott vagy túlsúlyos kategóriába osztották be őket.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy a gyerekek 69 százaléka már kétéves kora előtt kapott valamilyen antibiotikumot, ezen időszak alatt átlagosan kétszer. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak, akik négyszer vagy annál többször kaptak ilyen jellegű gyógyszereket kétéves koruk előtt, azoknak 11 százalékkal nagyobb volt a kockázatuk a gyerekkori elhízás kialakulására.

Ezen belül megnézték azt is, van-e valami különbség a széles és a szűk spektrumú antibiotikumok hatása között és azt találták, hogy az előbbi akár 16 százalékkal is megnövelheti az obesitas rizikóját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.