Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2014. Április 24. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felvásárolja a cseh Agip kutakat a Mol?

Felvásárolja a cseh Agip kutakat a Mol?

A Mol Nyrt. megveszi az olasz ENI társaság 124 Agip üzemanyagtöltő állomását Csehországban - közölte a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap szerdán megbízható forrásokra hivatkozva. A Mol az MTI érdeklődésére közölte, a társaság alapelve, hogy piaci spekulációkat, szóbeszédeket nem kommentál, s ettől most sem kíván eltérni.

A Mol tulajdonában 24 Slovnaft és 125 Pap Oil benzinkút van Csehországban. Az újabb akvizíció megvalósulásával a Mol a csehországi kiskereskedelmi üzemanyagpiac második legerősebb játékosává válik. Az első helyen a cseh Benzina van mintegy 340 töltőállomással.

Ugyanakkor elemzők szerint a Mol számára a csehországi Agip kutak megvétele azért is előnyös, mert ezen keresztül megnyílik az út a szlovákiai és a romániai Agip kutak megvásárlásához. Ezek az országok ugyanis a Mol csoport további fejlődése szempontjából kulcsfontosságúak.

A Hospodárské Noviny értesülései szerint a Mol nem készpénzben fizet az Agip benzinkutakért, hanem átengedi az ENI-nek az olaszországi Mantovában lévő olajfinomítóját, amelynek eladását „a kedvezőtlen gazdasági környezet' miatt már két éve tervezi. A Mol állítólag olaszországi üzemanyagtöltő állomásai egy részét is átengedi az ENI-nek.

Az ENI - írja a cseh újság - már hosszabb ideje mérlegelte, hogy kivonul Csehországból. Az Agip benzinkutak veszteségesek és nem sokat hoz a Ceská Rafinérská olajfinomítóban lévő egyharmados tulajdonrésze sem. A többségi tulajdonos a lengyel PKN Orlen, amely a lap szerint szintén szerette volna megszerezni az Agip kutakat, ami tovább erősíthetné a cseh piacon betöltött szerepét. A PKN Orlen tulajdonában van ugyanis a cseh Unipetrolon keresztül a Benzina üzemanyagtöltő állomások hálózata is.

Csehországban 2013 végén összesen több mint 3700 üzemanyagtöltő állomás működött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni