Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Október 21. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felvételi követelmény lehet a nyelvvizsga?

Felvételi követelmény lehet a nyelvvizsga?

A hallgatókkal szemben támasztott követelményeket emelni kell, nem kell mindenkinek egyetemre járni – közölte Palkovics László a Professzorok Batthyány Köre hét végi konferenciáján. A felsőoktatási államtitkár szerint jó ötlet lenne felvételi követelménnyé tenni az emelt szintű érettségit és legalább egy nyelvvizsgát, mivel a hallgatók körében végzett kompetenciatesztek eredményei lesújtók - számol be róla a Magyar Nemzet.

Mint mondta, komoly gondok vannak a hallgatói önkormányzatok működésével, ezért át kell alakítani a rendszert, de nem úgy, hogy minden jogot elveszünk a diákoktól. A gólyatáborok jól működő rendszerét szerinte nem szabad felszámolni azért, mert az egyik táborban sajnálatos események történtek.

A hallgatói önkormányzatok elsődleges feladata a hallgatói érdekvédelem, de nem kell mindenbe beleszólniuk. Az nem megy, hogy a hallgatók döntenek, a felelősséget viszont az egyetem vállalja. Ráadásul nem kell mindenkinek évtizedekig hallgatói vezetőnek lenni, rögzíteni kellene, hogy csak egy vagy két ciklus erejéig szólhat az érdekképviseletek tisztségviselőinek mandátuma – fogalmazott.

A finanszírozásáról úgy szólt, nincs egyetem a világon, amelyik arányaiban annyi pénzt kapna az államtól, mint a magyar intézmények, itthon ugyanis a felsőoktatás bevételeinek fele – mintegy 180 milliárd forint – közvetlen költségvetési támogatás. A források negyede uniós pénz, húsz százaléka tandíjbevétel, és mindössze másfél százalékot (6-8 milliárdot) tesz ki az egyetemek és főiskolák saját bevétele.

Adományokból, céges támogatásokból egyáltalán nem jutnak pénzhez, pedig a felsőoktatásnak kiemelkedő szerepe lenne a gazdaság innovációs képességeinek növelésében, mondta Palkovics László, hozzátéve: a források felhasználása is sok esetben aggályos, van egyetem, ahol nyolcmilliós fizetést lehet kapni, míg máshol úgy költenek el hétmilliárdot, hogy közben a rezsit sem fizetik ki.

Jelezte: a szaktárca kedden mutatja be a Fokozatváltás a felsőoktatásban címet viselő ágazati stratégiát, amelyet a kormány első olvasatban elfogadott. A munkaanyagból várhatóan már két héten belül elkészül a kormány-előterjesztés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.