Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Március 02. 11:21, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Görög adósság - Dijsselbloem: már márciusban folyósíthatnak új forrásokat Görögországnak

Görög adósság - Dijsselbloem: már márciusban folyósíthatnak új forrásokat Görögországnak

Görögország nemzetközi hitelezői már márciusban átutalhatják az országnak nyújtott pénzügyi mentőcsomagból megmaradt 7,2 milliárd euró egy részét, feltéve, ha Athén elkezdi bevezetni a szükséges reformokat - közölte Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter és az eurócsoport elnöke.

A The Financial Times brit gazdasági napilapnak adott interjújában egyúttal arra is határozottan felhívta a figyelmet, hogy Görögország április végére "komoly bajba" kerülhet, ha addig nincs előrelépés a reformokról szóló tárgyalásokon.
"Az üzenetem a görögöknek, próbáljanak belekezdeni a reformprogramba már azelőtt, hogy befejeznénk a mentőcsomag újratárgyalását" - mondta a pénzügyminiszter. "A reformprogramnak vannak részei, amelyeknek a megvalósítását már ma el lehet kezdeni. Ha ezt megteszik, akkor valamikor márciusban már talán megtörténhet az első kifizetés. De ehhez haladást kell elérni, nem elég a szándék" - magyarázta Jeroen Dijsselbloem.
Az eurócsoport vezetője szerint, ha két hónap csak beszélgetéssel telik, és nem lesz semmi cselekvés, akkor április végére már komoly problémák lesznek - figyelmeztetett.
Erre a veszélyre a hitelminősítők is felhívták már a figyelmet. A Moody's Investors Service nemrégiben leminősítési felülvizsgálat alá vette Görögország jelenleg is mélyen spekulatív, "Caa1" szintű hosszú távú államkötvény-osztályzatát, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy erősen bizonytalan a görög kormány és a hivatalos hitelezők által a pénzügyi támogatási program további feltételeiről folytatott tárgyalások kimenetele.
A Moody's szerint ha a görög kormány a következő néhány hétben nem tud egyezségre jutni a hivatalos hitelezőkkel, az meredeken megnövelné a magánszektor adósságtörlesztési csődjének valószínűségét, és a hivatalos hitelprogram nyújtotta biztosítékok nélkül Görögország számára igen nehézzé válhat már a rövid távú finanszírozási igények kielégítése is, tekintettel a nagyon alacsony likviditási tartalékokra.
A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy Görögországnak az idén 16 milliárd euró körüli hosszú futamidejű adósságot kell törlesztenie, emellett gondoskodnia kell 14,6 milliárd eurónyi kincstárjegyállomány megújításáról, és további mintegy 4 milliárd euróra lesz szüksége a hivatalos és a magánszektorbeli hitelezőknek járó kamattörlesztésekhez.
Görögország jelenleg nem tudja finanszírozni tartozásait a nemzetközi hitelpiacról, és valószínűleg csökkenni fognak a kormány adóbevételei is.
Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter korábban jelezte, hogy gondot okozhat Athénnak az adósságainak törlesztése, beleértve egy 1,5 milliárd eurós törlesztőrészletet, amelynek kifizetése a Nemzetközi Valutaalapnak márciusban válik esedékessé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt