Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Március 28. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Három százalék alá eshet a munkanélküliség Győr megyében

Három százalék alá eshet a munkanélküliség Győr megyében

A tavasz folyamán, de akár már márciusban három százalék alá csökkenhet a munkanélküliség Győr-Moson-Sopronban - mondta a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának vezetője az MTI-nek.

Major Ernő emlékeztetett arra, hogy egy év alatt megfeleződött, hat és félezerre csökkent a megyében az álláskeresők száma, a munkanélküliségi ráta február végén 3,2 százalék volt. Jelezte: a csökkenés oka a gazdaságpolitika eredményeinek hatására létrejött több ezer munkahely volt.
A nagyvállalatok mellett "mozognak a kis- és középvállalkozások is", ami abból is látszik, hogy a munkahelyteremtési pályázatokra háromszor akkora a jelentkezés, mint egy ével korábban - jegyezte meg.
Tájékoztatása szerint körülbelül 1300 embernek sikerült OKJ-s, illetve akkreditált képzést biztosítani, amivel közelebb kerülhettek az elsődleges munkaerőpiachoz, mintegy 800-an pedig a munka világába visszavezető támogatott foglalkoztatási programokban vehettek részt. Ehhez társult a közfoglalkoztatási program, amelyben nyáron és télen is több mint háromezren vettek részt.
"Közelítünk a teljes foglalkoztatottsághoz" - összegezte a megyei adatokat a szakember, hozzátéve: ez a nemzetközi gyakorlatban tartósan 4 százalék alatti munkanélküliséget és 68-70 százalékos foglalkoztatottsági mutatót jelent. Ez utóbbi most 66 százalék a megyében.
A megyén belüli eltérésekről Major Ernő kifejtette: a megyeszékhelyen azért magasabb a munkanélküliek aránya a megyei átlagnál, mert az élénk munkaerőpiac rengeteg embert vonz ide Kelet-Magyarországról, s közülük számosan, elsősorban a nem jól képzettek, nem találnak állást. Szavai szerint ez magyarázza, hogy miközben évekkel ezelőtt még a Rábaközben magasabb volt a munkanélküliség, mint Győrben, mostanra megfordult ez a trend.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.