Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Április 21. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hervasztja a hazai művirágosokat a termékdíj

Hervasztja a hazai művirágosokat a termékdíj

Költségvetési hatása minimális, viszont gyakorlatilag megszünteti a magyar művirág ágazatot a januárban kivetett, kilónként 1900 forintos termékdíj. Pedig temetői szokásainkban – elsősorban vidéken – fontos szerepe van a műkoszorúknak. A gyártók, kereskedők arra is hajlandóak lennének, hogy megszervezzék a temetői szelektív hulladékgyűjtést, csak csökkenjen a teher - írja aVilággazdaság.

Egy negyven kilós, általában szállodák, vendéglátóhelyek által vásárolt műfenyő ára a január elseje óta fizetendő, kilónként 1900 forintos, a művirágokra kivetett termékdíjjal 60-ról közel 150 ezer forintra emelkedik. Volt olyan gyártó, aki beküldött a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) egy selyemvirágokkal díszített koszorút, és kiderült: az új teher arra nem, csak a díszítetlen műanyag koszorúra vonatkozik. A vállalkozó viszont azóta nem készít díszítetlen koszorúkat, mert egy eredetileg 1600 forintba kerülő darab az új adóval éppen a duplájába kerülne, és ezt egyetlen virágboltos sem fizeti ki.

A szabályozás több pontja nem egyértelmű. A művirágpiac forgalma Magyarországon összesen néhány milliárd forint, a tízmilliárdot biztosan nem éri el, azaz a termékdíj legfeljebb pár 100 millió forintot hozhat a költségvetésnek, a beszedése, a hatósági ellenőrzések viszont ennél többe fognak kerülni – véli Barna Ferenc, a dekorációs termékek nagyipari importjával foglalkozó Decoration and Design ügyvezetője.

A terheket fokozatosan kénytelenek leszünk áthárítani a vevőinkre – tette hozzá Barna, aki szerint a kevés műanyagot tartalmazó minőségi selyemvirág forgalmát az adó nem befolyásolta, az olcsóbb, zömében műanyagból készülő termékek piacára viszont súlyos csapást mérhet a termékdíj. A válság kezdete óta egyébként is jó néhány áldozata volt az iparágnak, és 2013-ig folyamatosan csökkent a bevétel, először tavaly volt érezhető némi növekedés.

Ugyanígy látja Simon Éva, a Flóra Hungária gazdasági ügyvezetője. A több mint 500 tagot tömörítő szigetszentmiklósi vállalkozás Kelet-Európa legnagyobb nagybani virágpiaca. A termékdíj gyakorlatilag megszünteti majd a magyar művirág ágazatot. „Az új adóval egy kiskoszorú – tagjaink számításai szerint – bruttó 190 helyett 585 forintba kerül. A gyártók nem azt vitatják, hogy a környezetszennyező termékek után adót kelljen fizetni, hanem annak mértékét” – mondta lapunknak Simon Éva. Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet – a közhiedelemmel ellentétben a műnövények kizárólag újrahasznosított műanyagból készülnek, olyan színező anyagokkal, amiket a gyógyszergyártásban és az élelmiszeriparban is használnak.

Érthetetlen, hogy miért a művirágokat sújtották ilyen mértékű termékdíjjal. Ezek a termékek mindössze a hazai műanyaggyártás 3-4 százalékát teszik ki. Aki viszont ezzel foglalkozik, jellemzően nem tudja átállítani másra a gyártósorát – tette hozzá Simon Éva. Szerinte egyelőre csak a művirágosok tudják, mekkora gondot okoz a termékdíj, a vásárlók többsége először Halottak Napja előtt szembesül majd az égbe szökő árakkal, vagy azzal, hogy egyáltalán nem is tud műanyag koszorút vásárolni.

Piaci szereplők szerint a termékdíjjal az is a baj, hogy aki Európai uniós tagállamból importál műnövényt, könnyedén kikerülheti az adófizetést, míg az, aki például Ázsiából hozza be a termékeket, a vámkötelezettség miatt mindenképpen fizetni kényszerül, hiszen az áru országba lépésének nyoma van. Ráadásul azoknak, akik nagyobb tételben vásárolnak, a hazai partnerek helyett érdemes lesz Szlovákia vagy éppen Románia felé venni az irányt, ahol az alacsonyabb áfa és termékdíj miatt lényegesen olcsóbban jutnak hozzá a műnövényekhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.