Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Február 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így szabályoznák a taxikat országszerte

Így szabályoznák a taxikat országszerte

Nemsokára a kormány előtt lehet az országos taxirendelet. Egységes szín és hétéves felső korhatár nem lesz az autóknak, de így is több újdonságra készülhetnek a taxisok. A kormány megpróbálná ellehetetleníteni az Ubert is a rendelettel - számol be a Világgazdaság.

Hamarosan a kormány elé kerülhet az egész országra érvényes, a taxis tevékenységet szabályozó rendelet, amely sok újdonságot tartalmaz - írta a Népszabadság. A lap szerint az biztosnak látszik, hogy nem lesz egységes tarifa és szín a taxik számára.

Tavaly ősszel olyan változatról is szó volt, amely előírta volna, hogy taxizni legfeljebb hétéves autóval lehet. A kritériumon végül lazítottak, és ismereteink szerint már a fővárosihoz hasonló, tízéves korlátozás szerepel a dokumentumban.

A szállítható utasok számát maximálnák. A sofőrt leszámítva hat személyt lehetne egyszerre szállítani. Ez olyan „kisbuszok” számára jelentené a véget, ahol ennél többen is elférnek, mégis B kategóriás jogosítvánnyal lehet hajtani azokat. Sokkal szélesebb kört érint, hogy az új rendelet a motorok minimális környezetvédelmi besorolását is meghatározza. E szerint a hatálybalépés után csak Euro4-es vagy annál korszerűbb motorral szerelt autókkal lehet majd taxizni.

'Az elmúlt időszakban több olyan jogszabályi változás történt, ami jelentős plusz kiadást jelent a taxisoknak. Az autók kötelező sárgára fényezése mellett a nyár elejétől például nem állíthatnak forgalomba 10 évnél idősebb gépjárművek, azaz aki fiatalabb gépkocsit szeretne vásárolni, vagy hitelt kénytelen felvenni vagy saját megtakarításaiból kell finanszíroznia a vásárlást” – mondta nemrég a lapnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Az új rendeletben a Népszabadság szerint a fuvarszervezők számára is szerepelnek előírások. A legutolsó változat szerint számukra a tevékenységet engedélykötelessé fogják tenni. Ez az okostelefonokon élő taxis alkalmazás, a gyorsan teret hódító Uber számára létkérdés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.