Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 24. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Kártérítés, távolléti díj – munkaviszony megszüntetés

Kártérítés, távolléti díj – munkaviszony megszüntetés

Kártérítést igényel egy cég korábbi munkavállalójától, arra hivatkozva, hogy „ráutaló magatartással” megszüntette munkaviszonyát. Ilyenkor mi a teendő? Az onlinejogsebesz.hu válaszol az ügyben.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Dolgoztam egy cégnél, amely most kártérítést igényel tőlem (1 havi bérem - távolléti díj szerinti - bruttó összegét), amiért is megfogalmazásuk szerint "ráutaló magatartással" a munkaviszonyt "jogellenesen megszüntettem" a cégüknél. Ezen igényüknek az lehet az alapja, hogy az utolsó - valamivel kevesebb, mint - egy hónapban nem jártam be a munkahelyemre. Ennek részemről az volt az oka, hogy mivel a folyamatos zaklatást közvetlen feletteseim részéről, idegileg eléggé nehezen viseltem, így egy napot nem mentem be dolgozni, majd az utána következő napon, bementem ugyan, de - nem sikerülvén szót értenem feletteseimmel - a munka felvételét aznapra megtagadtam; minek után ők elvették a belépőkártyámat, ezzel lényegében megakadályozva, hogy a továbbiakban bejárhassak dolgozni. Amit én úgy értékeltem, hogy kirúgtak. (Igaz ilyesmiről egyáltalán nem adtak papírt, miként én sem arról hogy felmondanék.) Mindezek után, nekem milyen lehetőségeim lennének, jogi úton? (Amúgy a kért összeget, amit kérnek, ha akarnám se tudnám megfizetni, szóval az sajnos nekem nem opció.) Szíves válaszukat előre is köszönöm!


Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A 2012. évi I. törvény (Munka Törvénykönyve/Mt.) 84. § (1) bekezdésének szabálya szerint ha a munkavállaló jogellenesen szüntette meg a munkaviszonyát, köteles olyan összegű távolléti díjat fizetni a munkáltatónak, mint amilyen összegű távolléti díjat ő kapna a felmondási idejére, ha a munkáltató mondta volna fel az ő munkaviszonyát. A kérdésében leírtakból arra következtetek, hogy a munkáltatója jogszerűen igényli Öntől a 30 napra kiszámítható távolléti díjat (egyébként az Mt. 84. § (3) bekezdése alapján még az ezt meghaladó kárát is jogosan igényelhetné, de ezt már bizonyítania volna szükséges). Talán azon lehetne vitatkozni, hogy a 2. napon, amikor a munkát megtagadta, ez a cselekménye munkavállalói azonnali hatályú felmondásnak minősül vagy sem? A kérdéséből nem derül ki, hogy az események mikor történtek, ezért azt sem tudom, hogy a cég, ahol Ön dolgozott, fordulhat-e még Bírósághoz arra hivatkozva, hogy Ön jogszerűtlenül szüntette meg a velük fennállott munkaviszonyát.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Volein István ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére