Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 23. 13:04, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Kedd estétől földet csak a mezőgazdasági igazgatási szerv árverezhet

Kedd estétől földet csak a mezőgazdasági igazgatási szerv árverezhet

Kedd estétől csak a mezőgazdasági igazgatási szerv végezheti el a földárverést, ha annak feltételei március 14. után következtek be vagy már azt megelőzően bekövetkeztek ugyan, de az ingatlan értékesítése még nem történt meg, és a tulajdonjog is csak ilyen árverés alapján jegyezhető be az ingatlan-nyilvántartásba - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A jogszabályok kihirdetésénél nagyon ritka, hogy a hatályba lépés napja mellett, azon belül órát is megjelöljön a jogalkotó, ez a kormányrendelet azonban a kihirdetés napján (kedden) 20 órakor lépett hatályba.
A földek árverési szabályait, a tavaly nyáron a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról hozott törvény tartalmazza, azok ugyanakkor csak május elsejétől hatályosak.
A föld árverésének első lépése a törvény szerint, hogy a végrehajtó, a felszámoló illetve a pénzügyi gondnok keresi meg a mezőgazdasági igazgatási szervet, kérve az árverés lefolytatását.
Az árverésen az vehet részt, aki a tulajdonszerzési képességét - az azt megalapozó okiratokkal - igazolja. A mezőgazdasági igazgatási szerv még az árverés előtt megvizsgálja az iratokat.
A mezőgazdasági igazgatási szerv az árverési jegyzőkönyv szerinti teljes vételárat átutalja a végrehajtónak, illetve a felszámolónak.
Ha a mezőgazdasági igazgatási szerv megtagadja az árverési vevő javára a tulajdonszerzés jóváhagyását, vagy pedig az árverés sikertelen, a föld az állam tulajdonába és a Nemzeti Földalapba kerül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.