Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Szeptember 22. 22:13, szombat | Helyi
Forrás: Horváth Lilla

Kisförccs, nagyfröccs, hosszúlépés és házmester!

Kisförccs, nagyfröccs, hosszúlépés és házmester!

„A fröccs szóda nélkül csak egy jó bor”tartja a mondás. A fröccsimádók hétvégéjét immár VIII. alkalommal rendezi meg a győri Rotary Club- a szódavíz feltalálójának, Jedlik Ányosnak ajánlva ezt az ünnepet.

„Fölfelé megy a borban a gyöngy,
Jól teszi,
Tőle senki e jogát el
Nem veszi...”

/Vörösmarty Mihály/

A legenda szerint Fáy András fóti pincéjében született meg ez a magyar hungarikum 1842-ben, ahol Jedlik Ányos és Vörösmarty is jelen volt. Jedlik elhozta ide az első szódásüveget, amelyből jól lehetett fröccsenteni a buborékos vizet. A Jedlik nevezte „spiccer” név nem tetszett Vörösmartynak, így átkeresztelte a szódával higított bort fröccsnek.

A győriek méltóképpen ünneplik ezt a hazai kultuszitalt, ezen a kellemes szeptemberi hétvégén. A fesztiválon a hűsítő ital mellett kulturális és gasztronómiai élményekkel is bombázzák a fröccsimádókat. Rengeteg koncerten csápolhattunk pénteken és szombaton, és az elfogyasztott fröccsmennyiséggel egyenes arányban nőtt a jókedv is. Vasárnap a tudományban is elmerülhetünk hála a Mobilis folyadékos kísérleteinek, az Import Impro pedig az utcára varázsolja a színházat interaktív előadásával. A fesztivál zárásaként egy musicalkoncerttel készülnek a Győri Nemzeti Színház művészei, ezután egy hatalmas bulival zárja az estét a Főnix együttes.

Fütty, tréfa, bivalycsók, mafla, bakteranyós, polgármester, házmester, viceházmester, lakófröccs- ahány ember annyiféle fröccsfajta. Minél több ember, minél több egyéniség, annál színesebb és különlegesebb élményben lehet részünk ezen a fesztiválon. És természetesen annyival több új kreatív elnevezéssel gazdagodik kedvenc magyar frissítőnk.

Fotó: Nagy Péter

Címkék: fröccsfesztivál

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.