Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Szeptember 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kötelező a tartalomszűrés az iskolákban

Kötelező a tartalomszűrés az iskolákban

Hétfőtől az összes magyarországi köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internethasználók ne találkozzanak olyan internetes tartalommal, mely káros lehet lelki és értelmi fejlődésükre nézve. A rendelkezés összesen több mint hatezer intézményt érint - áll a G Data közleményében.

Hatályba lépett a 2013. évi CCXLV törvény, mely a gyermekek védelme érdekében tartalomszűrési kötelezettséget ró az iskolákra és könyvtárakra. Az intézményeknek gondoskodniuk kell a weboldalak vizsgálatáról azokon a számítógépeken, melyekhez kiskorúak is hozzáférhetnek.

A rendelkezés azonban bizonytalanságban hagyja az érintetteket abban a tekintetben, hogy milyen informatikai módszerrel milyen tartalmakat kell kiszűrniük – emeli ki Petrányi-Széll András, a G Data magyarországi kommunikációs vezetője. A jogszabály alapvetően az erőszakot, illetve a szexualitást közvetlenül, naturálisan ábrázoló tartalom szűrését írja elő, de egy iskola feltehetően korlátozni kívánja például a drogokkal, a dohányzással, a rasszizmussal kapcsolatos tartalmak, vagy akár a szerencsejátékkal foglalkozó weboldalak elérhetőségét is. A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal ajánlása ennek megfelelően már szélesebb körű szűrésről beszél.

Kérdéses az is, hogy a szűrést milyen módszerrel kell megvalósítaniuk az iskoláknak, a kulcsszó alapú listák egyedi készítése és naprakészen tartása ugyanis kezelhetetlen terhet jelentene a rendszergazdák számára. A megoldást a vállalatok által már most is széles körben használt kategória alapú tartalomszűrés jelentheti, mely úgy működik, hogy egy független szolgáltató a weboldalakat előzetesen besorolja különböző kategóriákba. Így a rendszergazdáknak már csak azt kell eldönteniük, hogy az egyes kategóriákba tartozó weboldalakat felkeresését engedélyezik vagy tiltják az internetezők számára. Az egyik legismertebb kategória alapú webszűrést biztosító szolgáltató a nemzetközi CYREN.

Ki állja a számlát?

A tartalomszűrés bevezetése ugyanakkor jelentős anyagi terhet is jelenthet az érintett több ezer köznevelési intézmény és nyilvános könyvtár számára. Várható, hogy a kormányzat pályázati rendszerrel segíti majd, hogy a tartalomszűrésre kötelezett intézmények meg tudjanak felelni az előírásoknak, de a gyártók is igyekeznek akciókkal előállni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére