Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. December 18. 05:00, csütörtök | Sport
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közelebb állunk az olimpia rendezéséhez, mint valaha

Közelebb állunk az olimpia rendezéséhez, mint valaha

Az Európába visszatérő első olimpiai játékok megrendezését kell Magyarországnak megcéloznia - hangsúlyozta Bienerth Gusztáv, a Roland Berger elnöke, a Budapesti Olimpiai Mozgalom egyik alapítója. A BOM támogatója, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint kifizetődhet, hogy itthon már 2002 óta téma a kandidálás lehetősége. Mint elhangzott, egy magyarországi olimpia megrendezése az új szabályokkal elérhető közelségbe került.

Az olimpia megrendezésére alkalmas az ország jelenlegi költségvetési struktúrája a koordinált állami beruházások lebonyolításának lehetőségével - mondta a hétfőn elfogadott 2015-ös büdzsével kapcsolatban Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter, a Budapesti Olimpiai Mozgalom támogatója az Inforádióban.

'Sok minden más szempontból kritikus a költségvetés, de a jelenlegi költségvetési gazdálkodásnak, és egyébként a gazdaságpolitikai gondolkodásnak is az a logikája, hogy lehetőleg minél több dolgot oldjon meg az állam, minél nagyobb arányú legyen az újraelosztás, minél több adóbevételből minél inkább saját maga döntse el, hogy mire fordít'. Ez a logika elsősorban válságkörülmények között lenne érthető - tette hozzá Oszkó Péter.

'A jövőre nézve is sok kritikus kérdés adódik szerintem abból, hogy ilyen mértékű újraelosztás mellett ilyen széleskörű állami beavatkozással működik ma a magyar gazdasági modell. Azt gondolom, hogy ez rövid távon jelent megoldásokat, vagy olykor csak látszatmegoldásokat, és hosszú távon strukturális problémákat okoz'.

A volt pénzügyminiszter szerint azért vált megfontolható realitássá az olimpia hazai megrendezése, mert a NOB reformprogramjával olcsóbbá válhatnak a játékok, olyannyira, hogy azt még Magyarország is képes lehet finanszírozni.

'Magyarországon zajlik egy csomó olyan infrastrukturális fejlesztés egyébként, amit - bocsánat ha cinikusan fogalmazok - nem is baj, ha értelemmel töltünk ki. Még az is elképzelhető, hogy ha a mostani fejlesztési terveket megnézem, hogy ahhoz képest egy 2024-es olimpia már elviselhető mértékű plusz infrastrukturális beruházási igénnyel járna. Ilyen módon lehet, hogy ki lehet számolni, hogy ha ezt felvállalja a költségvetés, az már olyan növekedési előnyökkel jár, hogy érdemes megcsinálni'.

Bienerth Gusztáv példaként említette, hogy 210 millió dollárt meg lehetne azon spórolni, hogy ha a vadvízi evezés létesítményét nem építenék meg Magyarországon, hiszen később teljesen feleslegessé válna, helyette - egy megállapodással - Szlovákiában, a Tátrában szerveznék meg a magyar olimpia ezen versenyét. A 2024-es rendezési szándékot 2015 augusztusáig kell jelezni, addig azonban aktualizálni kell a korábban készült megvalósíthatósági tanulmányt és a számba jöhető sportlétesítmények olimpiai alkalmasságát is meg kell vizsgálni - hangzott el az Inforádióban.

Oszkó Péter megjegyezte, hogy a korábban talán túlzottan is merész tervek most az ország előnyére válhatnak.

'Kész kell lenni akár 2024-re, akár 2028-ra, feltéve, ha az a döntés születik, hogy kandidálunk'.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.