Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 23. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lassítanánk az egyedi gyógyszer-azonosítás bevezetésén

Lassítanánk az egyedi gyógyszer-azonosítás bevezetésén

Akár ellátási zavarokhoz is vezethet, ha a gyógyszerhamisítás visszaszorítása érdekében az Európai Unió az összes gyógyszergyártó minden termékére kötelezővé teszi az egyedi azonosítást. Az ezzel kapcsolatos pluszköltségekből csak a gyártástechnológiai fejlesztéssel összefüggő egyszeri költségráfordítás 8,5 milliárd forintjába kerülne a magyar gyártóknak, amit nyilvánvalóan nem tudnának érvényesíteni az árakban, így azonban kénytelenek lennének szűkíteni a támogatott vényköteles gyógyszerkört - írja aVilággazdaság.

Magyarország ezért azt fogja javasolni a témában hétfőn összeülő uniós szakbizottságban, hogy a szigorítást csak fokozatosan vezessék be, mégpedig csak a hamisítás által leginkább veszélyeztetett gyógyszereknél – mondta a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója. Ez azért is elengedhetetlen, mert európai szinten évente mintegy 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert adnak el, 4600 különböző gyártóhelyről és 177 ezer patikából, azaz Európa eddigi legszerteágazóbb informatikai rendszere épülne ki a tervezet szerint. Ennek költségét még csak megbecsülni sem lehet.

Korábban Bogsch Erik , a Magyosz elnöke, a Richter vezérigazgatója át nem gondolt intézkedésnek nevezte, hogy minden egyes doboz gyógyszert egyedi azonosítóval lássanak el. Úgy fogalmazott, hogy e helyett az olyan illegális értékesítési csatornákat kellene elzárni, amilyen például az internet.

A magyar gyógyszergyártók jogosan berzenkednek az új szabályozás ellen, hazánkban ugyanis olyan mértékben ellenőrzött a gyógyszer-forgalmazási rendszer, hogy a legális értékesítési láncban sehol sem bukkantak hamis készítményre. Ehhez hozzájárul az is, hogy a gyógyszerek alacsony ára miatt hazánkban kisebb a hamisítás kockázatának kitett gyógyszerkör, a gyógyszerhatóságok és szervezetek szorosan együttműködnek a vámosokkal és a rendőrséggel, nem utolsósorban pedig 2013 júliusától önálló tényállás lett a Btk.-ban az egészségügyi termék, így a gyógyszer hamisítása is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.