Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. November 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lesz-e teljes összeomlás?

Lesz-e teljes összeomlás?

Pár éven belül drámai korrekciókat vizionál a pénz- és tőkepiacokon Carl Icahn tőzsdeguru, a 78 éves milliárdos az októberihez hasonló összeomlásra számít, ahonnan azonban már nem lesz visszafordulás. A Reuters Global Investment Outlook konferenciáján az üzletember nem tudta megmondani, hogy mikor következik be a krach: lehet, hogy három hét, három hónap, vagy három év múlva, de öt éven belül biztos – írja aNapi Gazdaság.

Icahn borús jövőképe homlokegyest ellentmond a piaci hangulatnak, a befektetők többsége ugyanis úgy gondolja, hogy a dinamikusan bővülő vállalati fúziós és felvásárlási láz, valamint az alacsony kamatkörnyezet hosszabb távon is fenntartja a bika piacot. A befektetők hamar elfelejtették az alig pár héttel ezelőtti vérengzést látva, hogy az S&P-500 mutató 2041 pont fölött jár. Icahn azonban már javában készül a medvepiacra, elmondása szerint jelentős portfólióval shortolják az indexet.

A Reuters ugyanakkor kiemeli, hogy a guru jól láthatóan enyhébb hangnemben fogalmaz a jövőt illetően, és azért használ oly tág időintervallumot prognózisában, hogy ne okozzon felbolydulást a piacokon. Egy évvel korábban még nem volt ilyen óvatos az üzletember, a hírügynökségnek adott interjúja látványos esést okozott a piacokon.

Az alacsony olajár a fogyasztás bővülése révén rövidtávon jót tesz az amerikai gazdaságnak, az energetikai cégek árfolyamának csökkenése pedig jó beszállási lehetőséget kínál a részvénypiacokon. Icahn ugyanakkor kiemeli, hogy miután 10 nagyvállalat igazgatósági tagja, pontosan tisztában van a helyzettel, és valami nagyon nincs rendben ezekkel a cégekkel. A rendkívüli eredmények ugyanis a guru szerint mindössze annak köszönhetőek, hogy a vállalatok alacsony kamat mellett jutnak forráshoz a piacokon. Icah elismeri, hogy tévedhet, és megtörténhet, hogy a piac akár újabb ezer ponttal is emelkedhet. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a több évtizede van jelen befektetőként a piacokon, ez idő alatt pedig többször lett igaza mint ahányszor tévedett. Icahn már júliusban arra figyelmeztetett, hogy aggódik az amerikai tőzsdék szűrnyalása miatt, de az elmúlt időszakban több sztárbefektető – köztük Soros György vagy Stan Druckenmiller - is esésre rendezte át a portfólióját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.