Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 23. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyar fejlesztés: okoskesztyű jeltolmácsnak

Magyar fejlesztés: okoskesztyű jeltolmácsnak

Siketek és hallók közti gördülékeny kommunikációhoz hamarosan elegendő lehet egy kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás. A MTA SZTAKI kutatói és az Euronet által fejlesztett Tolmácskesztyű prototípusát - számos más innováció mellett - az Okostelefon Akadémián bárki kipróbálhatta .

A Tolmácskesztyű innovatív segédeszköz, amely egy ergonomikus, kézmozgást érzékelő kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás segítségével hangos szöveggé alakítja a jelnyelvi kézjeleket. A rendszer jelnyelvi szinkrontolmácsként működik: lehetővé teszi, hogy a beszéd- és halláskárosult emberek anyanyelvükön, azaz jelnyelven kommunikáljanak halló társaikkal.

A Telenor 7. Okostelefon Akadémián is bemutatott eszköz prototípusa az MTA SZTAKI elosztott rendszerek osztálya és az Euronet Zrt. két éves kutatás-fejlesztési projektjének eredménye, ami a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával valósult meg. A projekt következő lépcsőfoka a piacra dobható termék megalkotása lesz, aminek finanszírozásához a fejlesztők jelenleg befektetőt keresnek.

A prototípus angolul „ért”, a következőkben magyarra és más nyelvekre is fejleszteni kell, és a tervek között az is szerepel, hogy a mostani fél kezes kesztyű párossá váljon. Az eszköz a jelnyelvi szinkrontolmácsolás mellett egyéb felhasználási lehetőségeket is rejt, gyógyászati segédeszközként vagy életvitelt támogató eszközként például stroke-on átesett betegek rehabilitációjában is alkalmazható lehet.

A Telenor hetedik Okostelefon Akadémiája ezúttal is nagy érdeklődés közepette zajlott le. Közel ötszáz látogató volt kíváncsi a tárgyak internetével, az okosotthonok jelenével és jövőjével foglalkozó előadásokra, valamint a kiállítók standjaira, ahol számos érdekes hazai és nemzetközi fejlesztés mutatkozott be a 3D nyomtatástól kezdve az épületautomatizáláson át a virtuálisvalóság-szemüvegig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.