Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 30. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Marad a közmunkaprogram?

Marad a közmunkaprogram?

A közmunkaprogram jelentőségének mérséklődését vetíthetik előre az elmúlt napok kormányzati nyilatkozatai. Az előző téli szezon után – a képzésben részt vevők mindössze 16 százaléka talált munkát – idén jelentősen csökkenhet a potenciális közmunkások száma - írja a Napi Gazdaság. A kabinet reményei szerint ugyanis nem a közfoglalkoztatás, hanem a versenyszféra lesz a foglalkoztatás növekedésének motorja.

A munkaerő-piaci és képzési államtitkár a napokban úgy fogalmazott, a jövőben olyan programokat hirdetnek meg, amelyek munkavállalói és munkaadói oldalról is segítik a kilépést a közmunka rendszeréből. Minden valószínűség szerint a gazdaság ezért is támogatta a megújuló szakképzési rendszer kiépítését. Czomba Sándor szerint a kormány anyagi támogatást is biztosít ahhoz, hogy az intézmények átálljanak olyan képzési kínálatra, amelyre valóban szükség van. Hozzátette, olyan 3 plusz 2 éves rendszert alakítottak ki, ahol a szakma elsajátítását követően két év alatt érettségire is felkészülhet a diák, így megteremtették az átmenetet a felsőoktatásba is. Márpedig a közfoglalkoztatásban ritkán vesznek részt érettségivel vagy diplomával rendelkező munkanélküli értelmiségiek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban, az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartásával kapcsolatban arról beszélt, hogy 'minél több embert a közfoglalkoztatás felől a versenyszféra felé kell terelni, ebben a képzésnek, illetve a szakképzésnek nagy szerepe van'; a tavalyi téli közfoglalkoztatás kapcsán vannak örvendetes és kiábrándító tapasztalatok is megjegyzése szerint. A tárcavezető úgy véli, továbbra is cél a munkahelyek megtartása a járulékkedvezményeken keresztül a munkahelyvédelmi akcióterv keretében, a közfoglalkoztatásra ugyanakkor továbbra is átmeneti eszközként tekint a kormány. Szerettük volna a Belügyminisztérium véleményét is kikérni az ügyben, a tárcánál viszont későbbre ígértek tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.