Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. November 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Megfigyelve vagy biztonságban a mérkőzéseken?

Megfigyelve vagy biztonságban a mérkőzéseken?

Személyre szóló belépőjegyek, vénaszkenneres beléptetés és kamerás megfigyelés – ezek mind újdonságnak számítanak a labdarúgó szurkolók számára, akik hajlamosak az említett gyakorlatokat kifogásolni. Osztopáni Krisztián adatvédelmi szakértő szerint azonban nincs ok az aggodalomra, a gyakorlatok bevezetése a vandalizmus visszaszorítását szolgálja, a törvényi háttér pedig tiltja a szurkolók személyes adataival történő visszaélést.

A Magyar Labdarúgó Szövetség valamennyi mérkőzésére kötelezővé tette a személyre szóló belépőjegyek használatát. Osztopáni Krisztián elmondta, ennek szigorúan szabályozott törvényi háttere van, ami felhatalmazza az adatkezelőt valamilyen személyes adat kezelésére. A Sporttörvény meghatározza az adatkezelés körülményeit is, amelyeket a szervezők kötelesek betartani. „Ilyen szabály a célhoz kötött adatkezelés követelménye”- mutatott rá az adatvédelmi szakértő. Kiemelte: olyan személyek kiszűrésére irányulhat az adatkezelés, akik benne vannak a sportrendészeti nyilvántartásban, vagyis korábban kizárták őket a sportesemények látogatásától. Ezzel az MLSZ célja a vandalizmus visszaszorítása, hiszen így már a jegyértékesítés fázisában szűrni tudják a látogatókat.

Mint arra Osztopáni Krisztián rámutatott, a Sporttörvény meghatározza azt is, milyen adatokra terjedhet ki az adatkezelés: ez a név, a születési hely és idő, a szurkoló édesanyjának születési neve, valamint a lakcíme. Ez utóbbi esetében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint nem valósul meg az adatminimalizálás elve, a klubok ennek megfelelően a gyakorlatban kizárólag a nevet, valamint a születési helyet és időt veszik fel adatként.

Az adatokat a belépőjegy esetében a meccset követő három napon belül kell törölni, bérletek és klubkártya esetében azok érvényességének lejárta utáni három nap ez a határidő. „Ráadásul a jogalkotó azt is meghatározza, hogy ezeket az adatokat csak abban az esetben lehet felhasználni, ha a szurkolóval szemben valamilyen eljárást akarnak kezdeményezni” - mondta az adatvédelmi szakértő.

Egy 2014. júniusi törvénymódosítás adott lehetőséget a vénaszkenneres beléptetőrendszer használatára az új ferencvárosi Groupama Arénába. Osztopáni Krisztián elmondta, a törvény egyértelműen kimondja, hogy az adatkezelő a biometrikus adatot nem tárolhatja, abból egy vissza nem fejthető algoritmust, sablont kell generálnia, s a tárolás csakis erre a kódra vonatkozhat, amiből már újra nem tudnak biometrikus adatot képezni. „A szurkolók ilyen adatainak tárolására tehát nem kerül sor, így a rendszer összhangban van az adatminimalizálás elvével” - mondta.

Szintén a Sporttörvény teszi lehetővé a sporteseményeken, illetve a labdarúgó mérkőzések esetén kötelezővé olyan kamerák alkalmazását, amelyek a nézők egyedi azonosítására alkalmas képfelvételeket tudnak készíteni. Ezeket a felvételeket három napig tárolni kötelesek annak érdekében, hogy rendbontás esetén az érintetteket azonosítani tudják, ezt követően azonban törölni kell.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.