Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Szeptember 16. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok

Megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok

Még ebben a hónapban megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét támogatják majd, összesen 2,7 milliárd forint értékben. Készül a panelprogram utóda is - áll a Napi cikkében.

fűtéskorszerűsítésre 1 milliárd forint,
külső nyílászárók cseréjére 1,1 milliárd forint,
háztartási nagygépek cseréjére 627 millió forint áll majd rendelkezésre.

A legmagasabb pályázható összeg:

fűtéskorszerűsítés esetén 650 ezer,
ablakok cseréje esetén 500 ezer,
háztartási gépcsere esetén 35 ezer forint lesz.

Mindezt Hevesi Zoltán Ajtony, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára a Társasházi Háztartás által szervezett konferencián a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. beszámolója szerint.

A teljes pályázati keret energetikai felújítások esetén mintegy 3500, gépcserekor 21 ezer szerencsés pályázót valószínűsít. A helyettes államtitkár szerint a pályázatok megjelenése után egy 30 napos felkészülési idő áll majd rendelkezésre az első beadásig.

A konferencián az is elhangzott, hogy finisében van a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia és két héten belül megkezdődhet társadalmi egyeztetése. A stratégia összesen 189 Petajoule energia-megtakarítást irányoz elő a 2014-2020-as programozási ciklusra, melyből 111 Petajoule-t energetikai fejlesztések adnak majd.

Az új programozási ciklus újdonsága, hogy a lakosság is pályázhat majd energiahatékonysági támogatásokra. Az államtitkár-helyettes reményei szerint 10 milliárd forintos kerettel még az idén elindul a panelprogram utóda. Az új program lakóingatlanok energia-megtakarítást eredményező komplex felújítását tűzi ki, és nemcsak az ipari technológiával épült ingatlanok - azaz panelházak - számára. Az Épületenergetikai Stratégia felmérésére alapozva a minisztérium ugyanis úgy döntött, hogy kiszélesíti a kedvezményezetti kört, azaz minél több család számára teszi elérhetővé, hogy jól szigetelt, korszerű fűtéssel rendelkező, jól záródó ablakokkal ellátott lakásokban éljen. Fontos fejlesztési terület lesz majd a háztartások megújuló energiatermelésbe való bekapcsolása is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.