Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. November 29. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Módosult a hallgatói hitelezésről szóló Kormány rendelet

Módosult a hallgatói hitelezésről szóló Kormány rendelet

A Kormány döntött a hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I.20.) Kormány rendelet módosításáról, melynek eredményeképpen a hallgatói hitelezésben számos ügyfélbarát intézkedés lép életbe. Az új szabályok a hitelfelvétel előtt álló hallgatók, valamint a törlesztési szakaszban lévő ügyfelek számára jelentenek pozitív változásokat. A rendelet két lépcsőben lép hatályba, 2014. november 29-én, illetve 2015. február 1-jén.

A diákhitelek felvétele előtt álló hallgatók számára fontos tudnivaló, hogy változik a diákhitelek igénybevételének egyik legfontosabb jogosultsági feltétele: a jelenlegi 35. életév helyett 40. éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket. Ugyancsak módosul a diákhitelek igénybevételére vonatkozó jogosultsági idő, ez az eddigi 10 tanulmányi félévről 11 tanulmányi félévre nő, vagyis a jelenlegi szabályozáshoz képest egy félévvel tovább kérhető a diákhitel. Egységes, osztatlan képzés esetén, amennyiben a képzési idő meghaladja a 11 félévet, továbbra is maximum 14 tanulmányi félévre igényelhető a diákhitel. Mindkét változás hatályba lépésének időpontja 2015. február 1-je lesz.

A Kormány nem feledkezett el a törlesztési szakaszban lévő ügyfelekről sem, több olyan könnyítést fogadtak el, melyek tovább segíthetik a diákhitelek időben történő visszafizetését. Azon törlesztő ügyfelek számára, akik fizetési nehézséggel küzdenek az eddigi 24 hónap helyett már 36 naptári hónapra lesz kérhető – továbbra is indoklás nélkül – a törlesztőrészlet mérséklése. Pozitív hír szintén a törlesztő szakaszban lévő ügyfelek részére, hogy az eddigi hat havi hátralék, hat havi törlesztőrészlet befizetésének elmaradása helyett a jövőben egy évi elmaradás után mondhatja fel a Diákhitel Központ az ügyféllel kötött hitelszerződést. Az új szabályok 2014. november 29-én lépnek hatályba.

A célzott kamattámogatást igénybe vevő ügyfelek - TGYES, GYES, GYED alatt lévő diákhiteles kismamák, kispapák - a jövőben abban az esetben is jogosultak lesznek célzott kamattámogatást kérni, ha teljes munkaidőben kereső tevékenységet folytatnak. Ez vonatkozik a már engedélyezett célzott kamattámogatásokra is. Technikai tudnivaló, ám igen fontos dátum a törlesztők számára, hogy a jövőben a diákhitel esedékes törlesztőrészleteit adott hónap 5. napja helyett, adott hónap 12. napjáig kell teljesíteni, az eddig megszokott módon, a hitelszerződés szerződésszámának egyidejű feltüntetésével. Ezen változások 2015. február 1-jén lépnek hatályba.

Egy speciális igénybe vevői körre vonatkozó szigorítás is életbe lép 2014. november 29-én, mely alapján nem igényelhet szabad felhasználású hallgatói hitelt a jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt, ha a szabadságvesztés végrehajtása még nem fejeződött be, ide nem értve azt az esetet, ha az elítéltet feltételes szabadságra bocsájtották.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.