Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Március 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Munkahelyünkön is toborozhat a Honvédség?

Munkahelyünkön is toborozhat a Honvédség?

Az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése során az idén az egyik kiemelt feladat, hogy minél több munkáltató megismerje az önkéntes tartalékos szolgálatot, és elismerte az értékét - mondta Vanyur Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának vezetője az MTI-nek adott interjújában.

Vanyur Tibor kiemelte, hogy az önkéntes tartalékos rendszer a honvédség és a társadalom számára rendkívül hasznos, ezért is fontos, hogy a munkáltatók is támogassák a működését. Az ezredes szólt arról, hogy egy tartalékos a felkészítése során jó néhány képességet, értéket sajátít el, így például megtanulja, hogyan kell csapatban dolgozni, utasításokat adni, illetve azokat végrehajtani. A tartalékosok a képzésük alatt megszerzett tudást a civil életben, lakókörnyezetükben, munkahelyükön is hasznosítani tudják, valamint krízishelyzetben, netán baleset bekövetkezésekor - tette hozzá.

Azt is szeretnék elérni, hogy egy állásra pályázónak előnyt jelentsen, ha önéletrajzában feltünteti, hogy önkéntes tartalékosként szolgál. Mint mondta, a Magyar Honvédség már csaknem ötszáz munkáltatóval kötött együttműködési megállapodást. A honvédség - az állami tulajdonú vagy többségi állami tulajdonú cégek kivételével - kompenzálja azokat a munkáltatókat, akik tartalékosat foglalkoztatnak. A munkáltató a Magyar Honvédségtől a tényleges szolgálati napokra az ágazati átlagbér napra számított hányadát kapja meg utólag, s az összeget szabadon használhatja fel.

A felkészítésre, illetve tényleges szolgálatra behívott tartalékosok, akik nem korkedvezményes nyugdíjuk után részesülnek szolgálati járandóságban, katonai beosztásuknak megfelelő illetményt kapnak, továbbá minden tényleges szolgálatra behívott önkéntes tartalékosnak jár élelmezési ellátás, utazási költségtérítés, laktanyai elhelyezés. Az önkéntes tartalékosok, amikor nincsenek tényleges szolgálatban, 'rendelkezésre állnak', vagyis élik a hétköznapi életüket, s ha szükség van rájuk, akkor a jogszabályban meghatározott időn belül be kell vonulniuk. A rendelkezésre állási díjat évente egyszer kapják meg, ez a mindenkori minimálbér 50 százaléka - mondta az ezredes.

Tájékoztatása szerint a Magyar Honvédségnek jelenleg több mint ötezer tartalékosa van, közülük a védelmi tartalékosok kétezer körüli létszáma több mint 90 százalékos feltöltöttséget jelent. A műveleti tartalékosok több mint 3100-an vannak, és számuk folyamatosan nő. A cél továbbra is az, hogy minél hamarabb elérjék a jogszabályban megjelölt nyolcezres összlétszámot - tette hozzá Vanyur Tibor.

Az ezredes szólt arról, hogy 2012 első felében javarészt volt katonák, tűzoltók, rendvédelmi dolgozók jelentkeztek tartalékosnak, jellemzően azért, hogy érvényesítsék a szolgálati járandóságukhoz kapcsolódó 16 százalékos adókedvezményüket. Ez a honvédség érdekeinek is megfelelt, mert kellő előképzettség birtokában, megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező emberekre alapozva épülhetett ki a rendszer, tíznapos 'felfrissítő' kiképzés után gyakorlatilag bármilyen feladatra alkalmasak voltak, ráadásul később a képzetlen fiatalokat is segíteni tudták - fűzte hozzá.

A fő célcsoportot ma már a fiatalok jelentik a rendszerben. Ennek érdekében több nagy egyetemmel és főiskolával kötöttek együttműködési megállapodást, de középiskolákban is igyekeznek népszerűsítik az önkéntes tartalékos rendszert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.