Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Január 30. 09:46, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Nem kér a nyugati értékeket népszerűsítő tankönyvekből a kínai oktatásirányítás

Nem kér a nyugati értékeket népszerűsítő tankönyvekből a kínai oktatásirányítás

Nem szeretne látni a nyugati értékeket népszerűsítő tankönyveket a kínai felsőoktatásban az oktatási tárca vezetője, egyben úgy véli, nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ideológiai nevelésre - számolt be a miniszternek egy szakmai fórumon elhangzott felszólásáról pénteken a kínai állami média.

"Sose engedjük a nyugati értékeket népszerűsítő tankönyveket feltűnni osztálytermeinkben" - hangoztatta szakmai közönsége, az oktatásügy helyi irányítói, valamint neves egyetemek vezetői előtt Jüan Kuj-zsen. Az intézmények vezetőinek külön is felhívta a figyelmét a közvetlenül a nyugati országokból származó könyvek, segédanyagok ellenőrzésére.
Kitért arra, nem kerülhet a hallgatók kezébe olyan tankönyv, amely befeketíti a pártvezetőket, vagy a szocializmust, az egyetemek tantermeiben az alkotmány és a törvények megsértése nem történhet meg. Az oktatók nem fejezhetik ki személyes haragjukat, vagy elégedetlenségüket, nem közvetíthetnek negatív üzeneteket hallgatóiknak - húzta alá Jüan. Mint mondta, a tanároknak tartaniuk kell magukat a "politikai, jogi és erkölcsi minimumhoz".
Nemrégiben a felsőoktatási intézményekre vonatkozóan olyan rendelkezések láttak napvilágot, amelyek a marxizmus és a kínai szocializmus szélesebb körben történő oktatását szorgalmazták. A Csiusi nevű pártfolyóirat legutóbbi számában egy írás a "tudományos szabadság" miatt aggódott, miután a Peking Egyetem jogászprofesszora úgymond, nyilvános bírálatával megsértette a kínai jogrendszert és a nyugati ideológiát hirdette.
Az oktatási konferenciáról tudósító Hszinhua hírügynökség összeállításában utalt Ilham Tohti ujgur tanár nagy visszhangot kiváltott esetére. Tohti a bíróság megállapítása szerint a Mincu Egyetemen diákjaival "szeparatista csoportot alapított", a katedrán lázító és felforgató tevékenységet folytatott, saját honlapján a hszincsiangi régió függetlenségét támogató nézeteket hirdetett. Az ügyészek által bemutatott videofelvételeken az előadóteremben a kínai kormányt az "ujgur emberek ördögének" nevezte, és úgy fogalmazott: "nem gondolom, hogy az erőszakos harc terrorcselekmény".
Életfogytig tartó börtönre ítélték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.