Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. December 22. 06:00, hétfő | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Online rendelés, hibás termék – meddig érvényes az elállási jog?

Online rendelés, hibás termék – meddig érvényes az elállási jog?

Meddig élhet valaki az elállási jogával, akkor, ha online rendelése után hibás terméket kap, és a cég csak a jogszabályban szabályozott 14 napon kívül intézkedik? Az onlinejogsebesz.hu válaszol.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Internetes vásárlással szeretném feltenni kérdésemet Önöknek! 2014. aug. 6-án rendeltem egy kávéfőzőt online webáruházból, mely 2014 aug. 7-én meg is érkezett. 2014. aug. 13-án próbáltam ki (születésnapi ajándék miatt) és azt tapasztaltam, hogy nem működik megfelelően (esetenként lekapcsolt a gép). Még aznap e-mailben jeleztem ezt a webáruháznak és természetesen vállalták a javítást. Visszajuttattam 2014. aug. 28-án. A kávéfőzőt csak 2014. okt. 22-én kaptam meg többszöri érdeklődés (telefon, e-mail) után. Még aznap kipróbáltam a berendezést, de megint hibás volt, amit szintén jeleztem e-mailben és tekintettel arra, hogy 60 nap alatt nem tudták megjavítani kértem visszafizetni számomra a vételárat. Az áruház ezt elutasította. Azóta a levelezésünk úgy történik, hogy "mellébeszélnek" kérdéseimre (postaköltség viselt terhe, stb...) csak második, harmadik levélváltás után adnak érdemben választ, úgymond "játsszák a hülye gyereket" (elnézést kérek a kifejezésért!)

Kérdésem az lenne a fentiekkel kapcsolatban, hogy a 45/2004 (II. 26.) Korm. rendelet értelmében élhetek-e még az elállási jogommal? Amikor első levelemben közöltem, hogy hibás a termék akkor ezt a lehetőséget a webáruház nem kínálta fel számomra, igaz a honlapjukon a reklamációk menüpontban olvasható. Szíves segítségüket előre is megköszönve, Tisztelettel.
2014. 11. 10.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Természetesen joga van az elálláshoz, ahhoz már korábban is – első alkalommal - lett volna joga, de ennyi idő után nyilvánvalóan megszűnt a teljesítéshez fűződő érdeke. A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződés részletes szabályairól a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szól, s amennyiben Ön a 11. § szerinti részletes tájékoztatást nem kapta meg a vállalkozástól, úgy az elállásra vonatkozó joga a jogszabályban szabályozott 14 napról további 12 hónappal hosszabbodik meg, azaz az elállásra továbbra is jogosult. Ráadásul ez a joga az utolsó szolgáltatott termék átadásától számít.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni