Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. December 18. 10:25, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Viktor: Az MKB legyen a legjobb és legerősebb bank

Orbán Viktor: Az MKB legyen a legjobb és legerősebb bank

A kormány úgy döntött, felkéri a jegybankot, hogy nyújtson segítséget az MKB megerősítéséhez és újjászervezéséhez – közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Matolcsy György jegybankelnökkel közös sajtótájékoztatóján.

A kormányfő elmondta: a szerdai kormányülésen Matolcsy György jelenlétében tekintette át a kabinet a magyar pénzintézeti rendszer helyzetét. A kormány azért tűzte napirendre a kérdést, mert úgy látja, a bankrendszer megerősítésre szorul – közölte Orbán Viktor. Az MKB ügyében hangsúlyozta: a kormány és a Magyar Nemzeti Bank egyetértett abban, hogy az MKB-ból az ország egyik legjobb és legerősebb bankját kell kialakítani.

Nem kell feladni a terveket

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy megvizsgálták egyebek mellett az oroszországi magyar beruházások helyzetét és az Oroszországba irányuló magyar exportot. Megállapították, hogy az ottani magyar beruházások értéke csökken, és a rubelválság – az Oroszországot sújtó uniós szankciókkal együtt – a magyar exportlehetőségeket is súlyosan érinti, de „nem adjuk fel a terveinket”, csak át kell azokat ütemezni – jegyezte meg.

Arányosan vállalja az állam a felelősséget

Kárenyhítési alapot állít fel a kormány a Széchenyi Bank betéteseinek – mondta a kormányfő, aki arra is emlékeztetett, hogy a Széchenyi Bankban – amelynek tevékenységi engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank, és elrendelte a végelszámolását – 49 százalékos a magyar állami tulajdon. A kárenyhítési alapot a Nemzetgazdasági Minisztérium kezeli majd, és annyi pénzt tesznek bele, amennyi a Széchenyi Bankban lévő állami tulajdon „felelősségének” megfelel – mondta Orbán Viktor. Tájékoztatása szerint ez a kárenyhítési alap legalább 5-5,5 milliárd forintot jelent majd.

Ez csak jövőre kerül napirendre

A kormányfőt kérdezték az MKB és a Budapest Bank esetleges összevonásáról; Orbán Viktor a vártnál kissé hosszabb procedúrának nevezte az állam által megvásárolt Budapest Bank átvételét, és mint mondta, az állam mint tulajdonos május-június környékén léphet be teljes hatáskörrel a Budapest Bankba. Vagyis a kormány 2015 félévekor lesz abban a helyzetben, hogy meghallgassa Matolcsy György jegybankelnök javaslatát az MKB és a Budapest Bank esetleges összevonása vagy különtartása ügyében – magyarázta a kormányfő.

Védőháló

A Magyar Nemzeti Bank védőhálót ad az MKB-nak, a jegybank teljes mérlegével az MKB mögé áll, ezzel a bank teljes likviditását garantálja, és az javasolják, hogy a reorganizált bank ne maradjon állami tulajdonban – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök Orbán Viktor kormányfővel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Matolcsy úgy fogalmazott, az MKB egyszerre jó és rossz bank. Egyfelől jó ügyfelei, betétesei vannak, jelentős államkötvény-állománnyal rendelkezik, másfelől viszont magas a nem teljesítő hitelek aránya – mondta.

A forint gyengülésével kapcsolatos kérdésre a jegybankelnök azt mondta: nincs speciális magyar történet a forint mostani gyengülésében, az MNB-nek nincs árfolyamcélja, egyetlen horgony a középtávú inflációs célkövetése, így a jegybanknak nincs beavatkozási kényszere sem, a devizatartalékok pedig biztosítják a megfelelő védelmet. Matolcsy, arra is rámutatott, hogy a forint együtt mozog a zloty árfolyamával. Mint mondta, az ország a kitűnő gazdasági mutatók mellett sikeresen enyhítette és közel jár ahhoz hogy megszüntesse sérülékenységét a devizahitelek felől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.