Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Augusztus 27. 13:49, szerda | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Otthonteremtés az otthontól távol

Otthonteremtés az otthontól távol

Kényelmes otthon vagy zsúfolt kollégium? Jó hírem van: nem kell választani.

Néhányunknak a szeptember nem csupán iskolával, de előtte még egy kisebbfajta költözéssel kezdődik: magunk mögött hagyva az otthon melegét, egy idegen helyen kell újrateremtenünk az otthont. Nem könnyítik meg a helyzetünket: a fehér falak és a gyakori kopottas padló könnyen kedvünket szegheti, és hamar elfelejthetünk kreatívnak lenni. Az alábbiakban megpróbáljuk néhány praktikus ötlettel beindítani a fantáziátokat. Vigyázat, a következő képek súlyosan károsíthatják azt az elképzelést, hogy egy kollégiumi szoba csakis unalmas és sallangos lehet!

Mielőtt még azonban elkezdenénk vadul fantáziálni, ki kell tapogatnunk határainkat. Jó dolog rögtön az elegén tisztázni néhány dolgot: szabad-e például növényt tartani az adott helyen. Egy páfrány például nemcsak, hogy a természetes környezetet lopja be a szobánkba, de a levegő frissességéért is sokat tehet. Néhány ügyesen elhelyezett kép személyessé teheti a szobát, azonban nem biztos, hogy a falba szögeket verhetünk. Ilyenkor se tántorodjunk el, hiszen egy kis kreativitással, ahogy mondani szokás, bármit meg lehet oldani.

Még valami. Költözés előtt ne felejtsük el átnézni a cuccainkat, és tényleg csak a szükségeseket vigyük magunkkal! Ami talán a legfontosabb pedig, hogy miután sikerült kialakítanunk álmaink ideiglenes otthonát, ne feledkezzünk meg a rend megtartásáról sem. Rendezett környezetben könnyebb koncentrálni, és valljuk be, sokkal szebbnek is hat.

KOLLÉGIUMI SZOBA
Egy kollégiumi szobában egy albérlethez képest sokkal jobban megkötik a kezünket: a bútorozás nagyrészt adott, a hely általában szűkös. Jobban kell törekednünk továbbá arra is, hogy a személyes tárgyaink biztonságban legyenek. Próbáljuk meg szobatársunkat is kreatív lépésekre ösztönözni, hiszen az ő környezete részben a miénk is.

AZ ÁGY
Személyiségünket könnyedén kifejezhetjük az ágyneművel. Igyekezzünk azonban inkább mintás darabot választani, hiszen ezen kevésbé látszódnak meg a foltok. Szerezzünk be díszpárnákat, ezek sokkal otthonosabbá tehetik az amúgy rideg szobát. Az ágyunk mögötti falat is díszíthetjük képekkel, fotókkal, égősorral (nem csak karácsonykor).

Ha az ágy alatt van hely, használjuk ki! Ideális hely például cipők elhelyezésére, lehet kapni textilből, de akár magunk is könnyedén elkészíthetünk egy ilyen tárolót, ha nem szeretnénk az ágy alatt hasalva a kedvenc cipőnk után kutatni. Egy egyszerű és erős falapra szereljünk kerekeket, mintegy tálcaként használva a cipőinknek. Tálalva!

A SZEKRÉNY

Tapasztaljuk ki, hogyan szeretjük tárolni a ruháinkat! Ha nem szimpatikusak számunkra a ruhafogasok, válasszunk felakasztható textilpolcot. Mindazonáltal fogasokból is temérdek választék áll rendelkezésünkre: némely övekre, más nadrágokra specializálódva. Gyakran van olyan zuga a szekrényünknek, amit csak székkel érünk el, és ez szokott az „eltűnt ruhadarabok lelőhelye” lenni. Tegyünk hát ide textiltárolót, amit egyszerűen kihúzhatunk, ha szükséges.

A tárolót belül tovább rendszerezhetjük. Az újrahasznosítás jegyében használjunk fel befőttes üvegeket, műanyag flakonokat! Oszd meg és uralkodj! Egy kis munkával egy műanyagüveg formára vágott aljából akár édes kis kaspót is készíthetünk. A szekrény ajtajára belül rakjunk aprórekeszes tárolót, ide rejthetjük el a dugi csokikészletünket. Csak a szobatársunk fel ne fedezze!

AZ ÍRÓASZTAL

Ez az a hely, ahol talán a legkevésbé sem fogunk szívesen tartózkodni, itt hát az a cél, hogy valahogy mégis vonzóvá tegyük számunkra. Rakjunk az asztalra egy apró cserepes növényt, a természet nyugtató hatással van ránk, segít koncentrálni. Tegyünk ide személyes, de főleg inspiráló tárgyakat. Példaképünk arcképét, egy hely fotóját, ahova mindig is el akartunk jutni. Ha nagy rajtunk a nyomás, erre pillantva mindig eszünkbe juthat, miért is küzdünk, tanulunk nap mint nap.

Használjunk iratrendezőt, műanyag szekrényeket. Igyekezzünk rendet tartani az asztalunkon, hogy a fejünk is kitisztulhasson tanuláskor! Üzenőfalunkon mindig figyelmeztethetjük magunkat a közeledő dolgozatokra, vizsgákra.

FÉNYT, SOK FÉNYT!

Törekedjünk az egyszerűségre, átláthatóságra. Kis szobában minimális kontraszttal operáljunk! A világos, pasztellszínek nagyítják a teret, és igen látványos eredményeket érhetünk el tükrökkel is. Még feltűnőbb, ha különböző stílusúakat helyezünk egymás mellé. Ezzel erőteljes hatást érhetünk el. Egy átláthatóbb függönnyel, néhány csillogó fémtárggyal több fényt engedhetünk be a szobába.

ALBÉRLET

Bérelhetünk szobát, de osztozhatunk barátainkkal egy lakás bérleti díján is. Itt már a fürdőszoba, a konyha berendezésén is elgondolkodhatunk. Bútorokat olcsón szerezhetünk bolhapiacról, árverésről, azokat később felújíthatjuk, ízlésünk szerint átfesthetjük. Igyekezzünk olyan tárgyakat beszerezni, amiket később is tudunk majd használni, amikor már nem itt lakunk!

HELYTAKARÍTÁS

Kis lakásban is lehet vendégeket fogadni. ilyen elképzelés esetén jobb, ha olyan bútorokat választunk, amik összecsukatóak, eltolhatók. Lehetőség szerint vegyünk kihúzható kanapét, a vendégeknek jó ülőhelyként szolgálhatnak kisebb puffok, amiket később egymásra helyezve el lehet rakni.

REJTSÜK EL A HIBÁKAT, HANGSÚLYOZZUK AZ ÉRTÉKEKET!

A drapériák elrejthetik egy fal hibáit, és melegebbé teszik a szobát. Ha teret szeretnénk elválasztani, használhatunk polcrendszert, ez tárolónak sem másodrangú. Szerencsés olyan bútorokat választani, amiken cserélhető a huzat, így könnyen kimoshatjuk őket. Polcokat, sőt, az ágy alját is elrejthetjük egy csinos ágyruhával, függönnyel, ez főleg azoknak jó tipp, akik nem mindig szeretnek rendet tartani.

LÉGY KREATÍV!

Láss túl a funkción! Ha éjjeliszekrényre van szükséged, nem kell feltétlenül azt venned. Bolhapiacon könnyen beszerezhetünk egy kislétrát, amin esténként a könyveink megpihenhetnek. Erre ugyanígy jó lehet egy szék, vagy egy utazóláda. Nézzünk körül az interneten, ha épp nem jut eszünkbe a megfelelő ötlet. Nagyszerű dolgokat lehet készíteni raklapból, vagy újrahasznosított üvegből is, és itt nem csak dísztárgyakra gondolok. A következő képsorozaton például egy puff elkészítését is láthatjuk.

TÖBB KÉZ TÖBBET LÁT. AKAROM MONDANI…

Lehet, másnak olyan is eszébe jutna, ami neked soha, és mégiscsak többen laktok abban a lakásban. Kérd ki a többiek véleményét, írjátok össze az ötleteket, és válogassatok kedvetek szerint! Nincs lehetetlen helyzet, és nem mondhatom el elégszer: egy kis kreativitással bármit meg lehet oldani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.

2024. Április 17. 08:14, szerda | Helyi

Megnyerte az Andersen Ligát az Uni-Győr ETO HC

Története során először nyerte meg az Andersen Ligát az Uni Győri ETO HC jégkorong csapata.

2024. Április 17. 07:16, szerda | Helyi

Akár 50 ezer forintot is nyerhetnek az ügyesen rajzoló gyerekek

A természethűség nem elvárás, légy kreatív! – pályázatot hirdet a Szépművészeti Múzeum.