Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Január 31. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Települési adó – határ a csillagos ég?

Települési adó – határ a csillagos ég?

Akinek jövedelme van, kötelessége adót is fizetni nemcsak az állam, de az önkormányzatok felé is. Ez utóbbi esetében idén január elsejétől fontos változás a települési adó bevezetésének lehetősége, amely mértékét tekintve a törvény nem szab felső határt. Az őstermelőket nem, de azokat, akik kárpótlással vagy szövetkezeti vagyonmentesítéssel szerezték földtulajdonukat, érintheti az adó bevezetése – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Deli Lajos, adószakértő.

A helyi adóztatás korlátai

Bár sok feladatot elvettek az utóbbi időben az önkormányzatoktól, a náluk maradtak finanszírozási igénye továbbra is változatlanul megmaradt. A helyi adóztatásnak azonban megvannak a maga korlátai – mondja Deli Lajos. Meghatározó a politikai-gazdasági, vagy más néven fiskális korlát, nevezetesen az, hogy az önkormányzati finanszírozási rendszer legfőbb forrása a helyi adóztatásból származik. Kiemelte: ezen kívül létezik még egy hajlandósági korlát, vagyis hogy hajlandó-e az önkormányzat valamiféle adót megváltoztatni, növelni vagy csökkenteni annak érdekében, hogy feladatai ellátására megfelelő forrást tudjon biztosítani.

Milyen adófajták tartoznak az önkormányzatok hatáskörébe?

Az önkormányzatok hatáskörébe továbbra a klasszikus adónemek tartoznak, mint az iparűzési adó, amely az egész országban a 650 milliárdos helyi adóbevétel 75-80 százalékát jelenti. További 15-20 százalékon az építményadó és a telekadó osztozik, de meg kell említeni az idegenforgalmi adót is, amely dinamikus növekedést mutatott az utóbbi időszakban, illetve a nagyságrendileg elenyésző kommunális adót - mondta az adószakértő. Ezen túl a nem helyi adók közül a magánszemélyek gépjárműadójából megosztott bevételként az önkormányzatok is részesülnek.

Jön a települési adó

Újdonság, hogy 2015. január elsejétől az önkormányzatok települési adót vezethetnek be, amely hasonlóképpen működik, mint a két éve megszüntetett földadó – mondta Deli Lajos. Bár a törvény már megszületett, az önkormányzati rendelet előkészítéséhez azonban még időre van szükség: megfelelő hatástanulmányokat kell készíteni, s ha azok megalapozottak, akkor lehet a közgyűlés felé a tervezetet előterjeszteni. Mint arra a szakértő rámutatott, az adónem bevezetésének célja, hogy a településfejlesztés forrásaként működjön és bizonyos szociális juttatások kiadására szolgáljon.

Mint azt Deli Lajos kifejtette, a települési adó lényege, hogy nem állapítható meg olyan adótárgyra, amely a törvényben szabályozott közteher-hatályra kiterjed, alanya pedig kizárólag természetes személy lehet, tehát vállalkozó vagy jogi személy nem. Az adó nem terheli az őstermelő vállalkozókat, viszont nem zárja ki a fizetési kötelezettség köréből azokat, akik kárpótlással vagy szövetkezeti vagyonmentesítéssel szerezték földtulajdonukat. Érdekesség továbbá, hogy az adó mértékére a törvény nem szab felső korlátot.

Iparűzési adó – megszűnnek az aránytalanságok

Az iparűzési adó tekintetében is változások történtek. Deli Lajos emlékeztetett rá, hogy korábban a kapcsolt vállalkozási viszonyban álló vállalkozások adóalapját is figyelembe kellett venni nettó árbevétel arányosan, így az érintettek külön-külön állapították meg és vallották be az adóalapot képező jövedelmet. Idéntől azonban napi időarányosítás alapján történik a bevallás, ezt kell az adóalap számításánál figyelembe venni. Az adószakértő szerint ez azért előnyös, mert sok kapcsolt vállalkozás csak néhány napig vesz részt egy-egy gazdasági vertikumban, így a nagyságrend miatt aránytalanságok keletkeztek - ezt küszöböli ki a törvényváltozás.

A beszerzés-értékesítő szövetkezetek iparűzési adó vonatkozásában is változás történt az adókötelezettséget illetően. Idéntől ugyanis mentes az adó megfizetése alól az a szövetkezet, amelyiknek a nettó árbevételének legalább 95 %-a a saját tagjai részére történő termékértékesítésből származik. Fontos, hogy az idei adóbevallásban ez még nem érvényesíthető, legközelebb csak a következő évi adóbevalláskor – híva fel a figyelmet Deli Lajos.

Adófizetési határidő – március 15.

Március 15-e majdnem minden helyi adónem adóelőleg-fizetési határidejét jelent. A nem helyi adónemek közé tartozik, de szintén ez a fizetési határidő a gépjármű-adó esetében is. Jól megindokolva, érvekkel alátámasztva kell benyújtani az esetleges fizetés-könnyítési kérelmeket szintén a határidő előtt – hívta fel a figyelmet az adószakértő. Hozzátette: az iparűzési adó előleg-fizetési kötelezettség önadózás alapján működik, az érintett a saját maga által bevallott összegen még előleg-mérséklési kérelemmel korrigálhat, természetesen megfelelő érvekkel és pénzügyi tervvel alátámasztva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.