Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Április 14. 17:50, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

Tömeges DNS-vizsgálat egy francia gimnáziumban egy megerőszakolást követően

Tömeges DNS-vizsgálat egy francia gimnáziumban egy megerőszakolást követően

Tömeges DNS-vizsgálat kezdődött hétfőn egy francia magángimnáziumban abban a reményben, hogy az intézmény 527 férfi dolgozójának és diákjának mintája alapján kiderülhet, hogy ki erőszakolta meg az iskola egyik lánytanulóját szeptember 30-án az egyik mosdóban.

Az oktatási intézményekben ritkaságszámba menő tömeges vizsgálat szerdáig tart a nyugat-franciaországi La Rochelle városának Fénélon-Notre Dame nevű katolikus gimnáziumában, ahol összesen 1300-an tanulnak - közölte hétfőn Isabelle Pagenelle ügyész.
Az 527 személy, akik közül 475-en gimnazisták, a múlt hét végén kapták meg az idézést a városközpontban található gimnázium két termében rendezett vizsgálatra.
A kiskorú diákoknak a szülők beleegyezésére is szükség van a DNS-teszt elvégzéséhez. Visszautasítás esetén a hatóságok nem vehetnek mintát, de "azok a személyek, akik nemet mondanak, potenciális gyanúsítottá válnak, esetükben őrizetbe vétel és házkutatás várható" - jelezte az ügyész.
Helyszíni tudósítások szerint a hangulat inkább megkönnyebbülést tükrözött hétfőn, a diákok szívesen vetették alá magukat a nyáltesztnek, abban a reményben, hogy a rendőrség végre megtalálja az iskolatársuk megerőszakolóját.
"Elég fura érzés, hogy itt van közöttünk a megerőszakoló anélkül, hogy tudnánk, hogy ki az. Ez még rosszabb lehet a lányok számára" - mondta az egyik diák a France Info hírrádióban.
A támadás 2013. szeptember 30-án történt: az iskola egyik 16 éves lánytanulóját az oktatási intézmény egyik mosdójában teljes sötétségben megerőszakolták, így a sértett a támadójáról nem tudott részletes személyleírást adni. A ruháján azonban találtak egy ismeretlen férfitól származó DNS-mintát. A vizsgálatot ezért az összes olyan férfin és fiútanulón elvégzik, aki a bűncselekmény időpontjában az intézményben tartózkodott. Az 527 eredményt pedig összehasonlítják az ismeretlen eredetű mintával.
Az iskolában 15 civil ruhás rendőr végzi a mintavételt. A tanulókon kívül 31 tanárt és 21 technikai és egyéb munkatársat idéztek be a rendőrök a vizsgálatra.
Az eredményekre egy hónapot kell várni. Az ügyész tájékoztatása szerint a negatív teszteket megsemmisítik.

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára