Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Június 30. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Túl vagyunk a nehezén: az IMF-hitel felét már visszafizette az állam

Túl vagyunk a nehezén: az IMF-hitel felét már visszafizette az állam

Ismét törlesztett a héten a magyar állam a Nemzetközi Valutaalapnak és ezzel már túl vagyunk a nehezén: a szocialista kormányok által a jelenlegi kabinetre hagyott nehéz örökség felét már visszafizette Magyarország - írja a Magyar Nemzet.

A Gyurcsány-kormány által 2008-ban felvett kölcsönből a magyar állam – a május eleji bő 620 millió euró után – tegnap mintegy 310 millió eurót, azaz 91,5 milliárd forintot utalt át az IMF-nek. A héten egyébként a Magyar Nemzeti Bank is fizetett már vissza egy 182 millió eurónyi, azaz 53,6 milliárd forintnyi részletet a valutaalapnak. Hazánknak még augusztusban és novemberben lesz egy bő 600 millió eurós törlesztési kötelezettsége a valutaalapnak.

Emellett szeptemberben és decemberben további 300 millió eurót kell átutalnunk. Jövő márciusban lényegében 300 millió euró marad csak a hitelből, legalábbis ami az állami kötelezettségvállalást terheli. Eközben a jegybanknak jövőre még februárban és májusban további 182-182 millió eurót kell visszafizetnie.
Az IMF-hitel törlesztése bármikor megtörténhet

A fenti adatokból is látható, Magyarország bármelyik pillanatban visszafizethetné az IMF-től felvett hitel fennmaradó részét. A pénz ugyanis rendelkezésre áll az Államadósság-kezelő Központnál, a döntést a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell meghoznia. A Magyar Nemzet úgy tudja, a fedezetet a februárban kibocsátott dolláralapú devizakötvényből fennmaradt hányad, az Európai Beruházási Banktól lehívott kedvezményes hitel, a Prémium euró magyar államkötvény (Pemák) értékesítéséből származó devizaforrás és az állam által lekötött devizabetétek biztosíthatnák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére