Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Július 09. 08:21, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Vámosszabadi menekülttábor - BÁH-főigazgató: augusztusban nyit a befogadóállomás

Vámosszabadi menekülttábor - BÁH-főigazgató: augusztusban nyit a befogadóállomás

Két-három hét múlva véget ér az ingatlan felújítása, így várhatóan augusztusban megérkeznek az első menekültek a vámosszabadi nyílt befogadóállomásra.

Végh Zsuzsanna kiemelte: sem közegészségügyi, sem pedig közbiztonsági kockázatot nem jelent az a legfeljebb kétszáz ember, akit a falu határában helyeznek majd el. Hozzátette: többségében háború elől menekülők érkeznek majd kisgyerekekkel."Bűnöző önökhöz, mint más nyílt intézménybe, nem kerülhet" - fogalmazott a főigazgató a több száz helyi lakos előtt, akik füttyel, pfújolással, közbekiabálásokkal, skandálással számtalan alkalommal megszakították felszólalását.

"A döntés megszületett, a munkálatok zajlanak, meg fog nyitni ez az állomás" - jelentette ki a bevándorlási hivatal vezetője.Végh Zsuzsanna azt mondta, hogy az érkezők többsége ugyan nem rendelkezik úti okmányokkal, de többszintű ellenőrzéssel szűrik ki azokat, akik vissza akarnak élni a menekültek számára biztosított jogokkal.

Indoklása szerint azért hoznak létre újabb befogadóállomásokat, mert rendkívüli módon felduzzadt a - Magyarországot egyébként hagyományosan tranzitállamnak tekintő - menekültáradat. A BÁH feladata az volt, hogy "néhány nap alatt találjon megoldást több ezer ember elhelyezésére" - tette hozzá.Arra a kérdésre, hogy mi alapján esett a választás a másfél ezres szigetközi településre, a főigazgató elmondta: üres, gyorsan megnyitható, lakott településtől távolabb fekvő ingatlanokat keresve minden számba jöhető opciót figyelembe vettek,
Vámosszabadi ennek a követelménynek megfelelt.

Csizmadia Gábor Győr-Moson-Sopron megyei rendőrfőkapitány az elhangzott aggályok kapcsán megjegyezte: a falu igényeire reagálva napi 24 órában a helyszínen tartózkodó parancsnok és négy, egyenként két-két fős rendőrjárőr lesz jelen a településen.Hozzátette: munkájukat segíti a térség két körzeti megbízottja, de számítanak a polgárőrök támogatására is. "Ez jelenlegi tudomásunk szerint megfelelő lesz arra, hogy kezelni tudjuk a helyzetet" - fogalmazott. Kérdésre válaszolva a főkapitány azt mondta, rendelkezésre áll az erő, hogy rendkívüli eseményekre reagálni tudjanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.